Nollet ziet België met vier componenten

Jean-Marc Nollet (Ecolo) - Foto Belga ©BELGA

Waals viceminister-president Jean-Marc Nollet (Ecolo) wil een nieuw België creëren. 'Ik stel voor van een leeg blad te vertrekken en een België op te bouwen dat uit vier componenten bestaat op territoriale basis: Wallonië, Vlaanderen, Brussel en de Duitstalige kantons.'

Die visie schetst hij maandag in Le Soir. De groene kopman in de Waalse regering voegt eraan toe dat de banden tussen de vier gewesten zouden worden gedefinieerd 'volgens een verklaring van onderlinge afhankelijkheid'.

Elk van de vier entiteiten zou volgens Nollet 'voor haar verantwoordelijkheid moeten worden geplaatst, aan gewetensonderzoek moeten doen over het parcours dat ze wil volgen. Ze moet haar project bepalen en een routemap vastleggen. In Wallonië doen we dat met Horizon 2022. De Brusselaars moeten hetzelfde doen voor hun gewest', vindt de Ecolo'er.

In het voorstel van Nollet zouden de verklaringen van onderlinge afhankelijkheid 'een normatieve waarde hebben, dus voor iedereen gelden'. 'In het territoriaal model dat ik voorstel, moet elke entiteit één of meerdere geprivilegieerde partners kiezen. Wallonië en Brussel zouden bijvoorbeeld samen bevoegdheden kunnen uitoefenen die ze in gemeenschappelijk akkoord hebben vastgelegd', preciseert hij.

'Samengevat: alles bij de gewesten en nadien wordt beslist op welke vlakken men samenwerkt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud