Advertentie

Nood aan nieuwe financiering ziekenhuizen

©Photo News

'Ik hoop dat we een nieuw momentum kunnen vinden om de ziekenhuisfinanciering te hervormen', zei federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke woensdag.

Het staat op instorten. Zo vatte Margot Cloet, topvrouw van de zorgkoepel Zorgnet-Icuro, woensdag het financieringssysteem van de ziekenhuizen samen. 'Er is een fundamentele redesign nodig', zei ze na de desastreuze financiële vooruitzichten voor dit jaar.

Om te begrijpen hoe dat systeem ineen zit, moet je weten hoe het is gegroeid. Ziekenhuizen ontstonden op het kruispunt van twee werelden. De eerste is het hospitaal, een erfgenaam van de middeleeuwse armenhuizen waar mensen kwamen uitzieken. De tweede is de wereld van geneeskunde, artsen en wetenschap.

In ziekenhuizen komen de twee samen. Ze krijgen geld van de overheid voor de verpleging, maar dat budget volstaat niet. Daarom maken ze winst op geneesmiddelen, door kortingen met de farmabedrijven af te spreken. En de artsen die in het ziekenhuis als zelfstandige werken, staan een deel van hun honorarium af. De artsen die aan machines werken, verdienen daarbij veel meer dan hun collega's die de patiënten zien.

25 Vlaamse ziekenhuizen geven in hun jaarrekening voor 2019 meer details daarover. Samen maakten ze 65 miljoen euro verlies op de verpleging. Maar ze boekten 83 miljoen euro winst in hun apotheek en 120 miljoen euro winst uit de medische machines. De consultaties van patiënten draaiden break-even.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) erkende woensdag dat het systeem 'uitermate fragiel en moeilijk aanstuurbaar' is. Hij zei dat meer en beter moet worden geïnvesteerd, maar beloofde niets. Hij zei liever pragmatisch aan te kondigen en radicaal uit te voeren dan omgekeerd.

Cloet zei dat vooral meer budget voor de verpleging nodig is, zodat de afhankelijk van de artsenhonoraria en de apotheekwinst kan afnemen. 'We hebben nog een hele weg af te leggen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud