Notarissen en boekhouders melden fraude te weinig

Dirk Van der Maelen (sp.a)

Notarissen, advocaten, makelaars en boekhouders doen veel te weinig moeite om fraude te melden aan de witwascel. Dat blijkt uit cijfers van sp.a- Kamerlid Dirk Van der Maelen in het Nieuwsblad op Zondag.

Sommige beroepsgroepen zijn verplicht om, in de strijd tegen het witwassen van geld of de financiering van terrorisme, bij de overheid aan de alarmbel te trekken wanneer ze vermoeden dat er fraude in het spel is. Maar slechts 1 procent van de ongeveer 39.000 onder hen voldoet aan zijn wettelijke plichten, zo blijkt uit de cijfers.

Volgens de Cel voor Financiële Informatieverstrekking (CFI) kwijten banken, verzekeraars en wisselkantoren zich goed van hun taak. Acht op de tien meldingen zijn van hen afkomstig. Maar de niet-financiële beroepen daarentegen passen de wet amper toe.

'De problematische toepassing van de wet door de niet-financiële sector, en het feit dat deze sector vergeleken met het grote aantal beoefenaars slechts een beperkt aantal of zelfs helemaal geen meldingen verricht, roept vragen op', staat letterlijk te lezen in het werkingsverslag van het CFI.

Inciviek gedrag

Uit een schriftelijke vraag van Van der Maelen blijkt dat er voorbije vijf jaar slechts 1.781 meldingen kwamen van de ruim 39.000 advocaten, boekhouders of notarissen. De verschillen onderling zijn ook erg groot: één advocaat deed 346 aangiftes, terwijl duizend van zijn collega's geen enkele melding maakten. Slechts tien van de 16.000 advocaten, 24 van de 8.800 vastgoedmakelaars en 33 van de 1.500 bedrijfsrevisoren meldden de jongste jaren iets verdachts.

'Inciviek gedrag', meent Van der Maelen, omdat een goede antiwiswasaanpak niet mogelijk is zonder deze sector. 'Het gaat hier niet om huis-, tuin-  of keukenfraude', beklemtoont het Kamerlid. 'Maar wel om georganiseerde fraude en criminele feiten de de samenleving ontwrichten. Het is onaanvaardbaar dat zij daar de ogen voor sluiten.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud