'Nultolerantie voor geweld tegen politie'

©BELGA

Wie geweld tegen de politie gebruikt dat leidt tot één dag werkonbekwaamheid, wordt voortaan systematisch vervolgd, zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne heeft in overleg met het college van procureurs-generaal een rondzendbrief opgesteld die 'nultolerantie en een lik-op-stukbeleid' invoert voor geweld tegen politieagenten. Dat heeft hij dinsdag aangekondigd in 'De Ochtend' op Radio 1.

Zaterdag raakte een agent van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene gewond na een interventie bij een man die geen mondmasker droeg. Het is lang niet de eerste keer dat politieagenten worden aangevallen bij coronacontroles.
Van Quickenborne beloofde vorige week al dat hij via een rondzendbrief werk wilde maken van nultolerantie voor politiegeweld.

Systematische vervolging

Die rondzendbrief is nu klaar. In die brief staat dat politiegeweld voortaan systematisch vervolgd wordt. Zo verdwijnt het zogenaamde 'opportuniteitssepot', waarmee het parket beslist om bijvoorbeeld wegens capaciteitsproblemen of andere prioriteiten niet te vervolgen. Voortaan wordt vanaf één dag arbeidsongeschiktheid vervolgd.

Daarnaast is afgesproken dat er systematisch een fysieke voorleiding zal gebeuren. Dergelijke dossiers worden dus niet langer telefonisch afgehandeld.

De gerechtelijke afhandeling moet bij voorkeur via snelrecht verlopen.

De gerechtelijke afhandeling moet bij voorkeur via snelrecht verlopen. Het is volgens Van Quickenborne de bedoeling dat er binnen de twee maanden een uitspraak volgt. 'Zo komen we niet alleen tot nultolerantie maar ook tot een lik-op-stukbeleid', aldus de minister.

De rondzendbrief heeft enkel betrekking op politiegeweld. Maar volgens Van Quickenborne is het wel de bedoeling later ook 'te bekijken wat kan gebeuren voor de brandweer en andere hulpverleners'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud