Onderhandelaars raken niet uit postjeskwestie

N-VA-voorzitter Bart De Wever ©BELGA

Er is voorlopig nog geen akkoord over de bevoegdheden in de nieuwe regering-Michel. Een nieuwe marathonvergadering bracht geen soelaas. Alle ogen zijn nu gericht op de partijcongressen, die donderdagavond hun fiat moeten geven aan de nieuwe federale regering.

De partijvoorzitters zijn er voorlopig nog niet in geslaagd om de namen van 14 ministers en 4 staatssecretarissen in de nieuwe regering-Michel in te vullen. Een nieuwe marathonvergadering woensdagnacht bracht geen soelaas. De vergadering ging even voor middernacht van start, nadat de onderhandelaars eerst de laatste lezing van enkele - niet-budgettaire getinte - hoofdstukken uit het regeerakkoord hadden afgerond. 

De 'casting' van de regering zorgt volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever voor problemen gezien de onuitgegeven formule met slechts één Franstalige partij. Er zijn wel al enkele certitudes. Zo is het zeker dat het kernkabinet voornamelijk een mannenzaak wordt, met Charles Michel als premier en vier mannelijke vicepremiers. Kris Peeters krijgt voor CD&V de bevoegdheden Werk & Economie, Jan Jambon (N-VA) wordt minister van Binnenlandse Zaken, Didier Reynders (MR) krijgt de portefeuille van Buitenlandse Zaken. Alexander De Croo ten slotte wordt de Open VLD-vicepremier en krijgt Pensioenen. 

Voor de andere functies circuleren al heel veel namen, maar is nog niets officieel. N-VA zou Johan Van Overtveldt afleveren voor Financiën en krijgt ook Asiel en Migratie. Voor CD&V circuleert de naam van Koen Geens op Sociale Zaken. MR moet een hele reeks bevoegdheden vullen, van Mobiliteit over Energie tot Defensie. 

De ogen verschuiven nu naar de partijcongressen die donderdagavond het fiat moeten geven aan het regeerakkoord. Ook daar zijn er een aantal elementen om naar uit te kijken. Zo is de vraag hoe het ACW - de christelijke arbeidersvleugel - zich zal opstellen tegenover het regeerakkoord. ACV-voorzitter Marc Leemans noemde eerder deze week de verhoging van de pensioenleeftijd al 'de druppel die de emmer van absolute horror doet overlopen'. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud