Advertentie

Onderhandelingen over factuur kernafval in laatste rechte lijn

De regering onderhandelt met Engie over de miljardenfactuur voor de berging van het nucleaire afval. ©Wim Kempenaers

Premier Alexander De Croo hoopt nog altijd tegen eind deze week een deal te sluiten met Engie over een maximumfactuur voor de berging van het nucleaire afval. Dat is de sleutel om de reactoren Doel 4 en Tihange 3 tien jaar langer te laten draaien.

De 90-jarige Étienne Davignon vierde vorige week maandag in Hôtel Solvay in de Brusselse Louizalaan zijn afscheid van de energiereus Engie. Niet alleen Engie-CEO Catherine MacGregor, voorzitter Jean-Pierre Clamadieu, Electrabel-topman Thierry Saegeman, de oudgedienden Sophie Dutordoir, Philippe Van Troeye, Gérard Mestrallet en Jean-Pierre Hansen waren er. Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) waren van de partij.

Onzekerheid over de kostprijs van de berging van het nucleaire afval weegt op de beurskoers van Engie.

Het discrete feestje heeft de onderhandelingen over de verlenging van de levensduur van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 in een stroomversnelling gebracht. De regeringstop en Engie bereikten begin 2023 een akkoord over de krachtlijnen daarvoor, een head of terms, in het jargon. De deadline van 15 maart werd naar voren geschoven om een akkoord te bereiken over de maximumfactuur voor de berging van het nucleaire afval, een dossier dat aan de levensduurverlenging is gekoppeld.

Engie, dat de kerncentrales uitbaat, wil een maximumfactuur om de onzekerheid over de kostprijs van de berging te verminderen, want die weegt op de beurskoers. Daarop ligt de focus in de huidige onderhandelingen. De hoop is dat ze tegen eind deze week afgerond kunnen worden, ook al heeft de regering-De Croo een overvolle agenda. Het wordt niet uitgesloten dat er komend weekend verder wordt onderhandeld.

Rekening afsluiten

De vraag van de regering-De Croo om in extremis twee reactoren tien jaar langer open te houden bood Engie de kans een maximumfactuur te vragen. Daarmee wil het bedrijf de rekening van het verleden afsluiten. Zonder deal blijft de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen (CNV) elke drie jaar een actualisatie maken van de kostprijs van de berging. Engie heeft daarom belang bij een akkoord. De overheid wil vooral de kosten voor de belastingbetaler zo laag mogelijk houden.

In de regering zijn alle voorbereidingen getroffen om tot een deal te komen. De afgesproken voorfinanciering van het studiewerk, goed voor 19 miljoen euro, staat in de begroting. Het milieueffectenrapport (MER) over het openhouden van Doel 4 en Tihange 3 is gelanceerd, wat nodig is om de sluitingsdata in de wet op de kernuitstap aan te passen. De hoop is dat het parlement dat voor eind dit jaar kan afronden.

20 miljard
Maximumfactuur
Engie mikt op een maximumfactuur van 20 miljard euro voor de berging van het nucleaire afval.

Alles staat of valt met een akkoord over een maximumfactuur voor de berging van het nucleaire afval. Eerder is al een opsplitsing gemaakt tussen de kosten voor de berging van het hoogradioactief afval en van het laagradioactief afval. Ook de kosten voor de ontmanteling van de overige kerncentrales zijn afgesplitst. Alles bij elkaar mikt Engie op een factuur van 20 miljard euro, bleek eerder uit lekken in de Franse pers. Welke bedragen nu op tafel liggen, wil niemand zeggen.

Evenmin is duidelijk of het akkoord waarover eind vorig jaar zo lang is onderhandeld, overeind blijft. In de head of terms is minutieus vastgelegd wanneer en onder welke voorwaarden de maximumfactuur kan worden toegekend, en wanneer ze bij een grove fout van Engie weer kan worden ingetrokken.

Die stok achter de deur moest Engie ertoe aanzetten werk te maken van de verlenging van Doel 4 en Tihange 3. Harde garanties dat de heropstart van de twee reactoren tegen de winter van '26-'27 zou worden gehaald, waren er niet. De verwachting was dat de reactoren sowieso een tijd zouden moeten sluiten om de levensduurverlenging voor te bereiden.

Fuel extension

Ondertussen ziet het plaatje er anders uit, want het nucleaire veiligheidsagentschap FANC en Engie hebben laten weten dat Doel 4 en Tihange 3 via de techniek van fuel extension, waarbij brandstof wordt opgespaard, in de winters van '25-'26 en '26-'27 kunnen blijven draaien.

Een akkoord over een maximumfactuur voor het nucleaire afval moet Engie ertoe aanzetten werk te maken van de levensduurverlenging van de reactoren Doel 4 en Tihange 3.

Zodra er een akkoord is over de miljardenfactuur voor de berging van het nucleaire afval is de hoop dat snel een deal kan volgen over de fuel extension. De vraag is dan of de voorwaarden in de head of terms voor de toekenning van de maximumfactuur overeind blijven en tot wanneer de verlenging met tien jaar dan loopt. Daarnaast is de vraag of de optie opengehouden wordt om ook Doel 1 en 2 en Tihange 1 nog enkele winters langer open te houden, zoals de regering eerder was overeengekomen. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez houdt daaraan vast.

Naast de afvalfactuur en de fuel extension zijn nog afspraken nodig over de levensduurverlenging, de precieze eigendomsstructuur voor de kernreactoren en op welk steunmechanisme de centrales zullen kunnen rekenen. Nog op het bord van de regering ligt de vraag welk subsidiemechanisme er komt voor de bouw van drie nieuwe windparken in de Prinses Elisabethzone.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.