Ondernemers iets somberder over economie

De haven van Antwerpen. © /Hollandse Hoogte

Het vertrouwen van de Belgische ondernemers is in maart licht gedaald na een duidelijke stijging de twee vorige maanden. Vooral de bedrijfsleiders uit de dienstensector werden pessimistischer.

De indicator van het ondernemersvertrouwen brokkelde met 0,4 punt af tot -4,4 punten, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Hij blijft wel hoger dan het langetermijngemiddelde van -7,7 punten.

De bedrijfsleiders uit de dienstensector werden minder optimistisch over de economische vooruitzichten. Ook hun beoordeling van de huidige activiteit werd neerwaartse bijgesteld.

In de industrie, die de grootste weging heeft in de conjunctuurbarometer, bleef het economisch klimaat ongeveer stabiel. De gunstiger beoordeling van de voorraden en betere vooruitzichten voor de werkgelegenheid werden gecompenseerd door zwakkere vraagvooruitzichten en een slechtere beoordeling van het orderboekje.

De handel zag de conjunctuur flink verbeteren, omdat ondernemers een sterke stijging van de vraag verwachten. In de bouw ten slotte bleef het ondernemersvertrouwen ongeveer stabiel.

De Nationale Bank merkt op dat de onderliggende trend van het ondernemersvertrouwen en de conjunctuur blijft verbeteren. Dat betekent dat het economisch herstel doorzet. De Europese Commissie voorspelde enkele weken geleden dat de Belgische economie in 2014 met 1,4 procent groeit, tegenover 0,2 procent in 2013.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud