Onderzoek naar HSBC-diamantfraude moet overgedaan

Het opsporingsonderzoek naar de HSBC-diamantfraude, misschien wel de grootste belastingfraude in de Belgische geschiedenis, moet volledig opnieuw gebeuren. Er zijn immers dingen gebeurd die niet door de beugel kunnen en waardoor het onderzoek later nietig dreigt te worden verklaard. Het is de zoveelste wending in de fraudesaga.

De procureur-generaal bij het hof van beroep in Antwerpen Yves Liégeois maakte het nieuws vanmiddag bekend.

De zaak HSBC kent zijn oorsprong in een huiszoeking in Frankrijk op 20 januari 2009. Die dag is de woning van Hervé Falciani doorzocht. De Frans-Italiaanse dertiger bleek geheime bankgegevens gestolen te hebben bij zijn vroegere werkgever, de privatebankingafdeling van HSBC in Zwitserland.

Falciani zou in 2006 en 2007 liefst 127.000 bankgegevens van 79.000 rekeninghouders hebben gestolen bij zijn toenmalige werkgever. Het parket van Nice begon een witwasonderzoek naar de bankgegevens van duizenden Franse belastingzondaars.

Diamond Square Mile

Falciani's 'gouden' cd-rom belandde op 7 juli 2010 ook bij de Belgische Bijzondere Belastinginspectie (BBI). Die begon een onderzoek tegen zo'n 500 rekeninghouders die op de lijst voorkwamen, bijna allemaal diamantairs uit Antwerpen. Onder hen de absolute toplui van de Diamond Square Mile zoals toplui van de Antwerp Diamond Bourse. Die is met 1.100 leden de grootste diamantbeurs van Antwerpen.

Ook een topman van de Antwerpsche Diamantkring, de grootste beurs voor ruwe diamanten ter wereld, stond op de lijst. Negen van de tien ruwe diamanten die ergens zijn opgedolven, worden in de Antwerpsche Diamantkring verhandeld. En zelfs (ex-)toplui van de vroegere Hoge Raad voor Diamant (HRD) en haar opvolger Antwerp World Diamond Centre (AWDC) lopen in het vizier van de BBI. Na het lopende onderzoek door de BBI is ook de Algemene administratie Fiscaliteit begonnen met het onderzoek in 300 dossiers.

Magistratenoorlog

Het Antwerpse parket-generaal en het parket van eerste aanleg lagen maandenlang overhoop over de aanpak van de fraudezaak. Begin januari bereikte die twist een climax met huiszoekingen bij magistraten, fiscaal ambtenaren en politiespeurders die de zaak behandelden. Antwerps fiscaal substituut Peter Van Calster werd zelfs van de zaak gehaald en er werd een onderzoek naar valsheid in geschrifte tegen hem en zijn medewerkers geopend.

Tweede KB-Lux vermijden

Het parket-generaal onderzocht de zaak maandenlang en beslist nu dat het onderzoek overgedaan moet worden omdat het niet volgens de regels verliep. Tussen het parket en de fiscus zijn contacten geweest en werden stukken gewisseld buiten het dossier om. Dergelijke onregelmatigheden zouden ertoe kunnen leiden dat het onderzoek later door een rechter nietig wordt verklaard, net zoals met het KB Lux-onderzoek destijds gebeurde. 'Om dat te vermijden, zal het opsporingsonderzoek volledig worden heropgestart vanaf het prille begin', zei de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Antwerpse procureur des konings, Herman Dams.
     De personen die aan het dossier gewerkt hebben, onder wie substituut Peter Van Calster, krijgen het voordeel van de twijfel. 'We gaan ervan uit dat hij vanuit een nobel doel gehandeld heeft, maar dat neemt niet weg dat er zaken gebeurd zijn die niet volgens de regels van de kunst zijn. Hij zal daar nog op aangesproken worden', aldus Herman Dams. Het dossier met betrekking tot de valsheid in geschrifte lastens Van Calster werd zonder gevolg geklasseerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud