Onkelinx: 'Regering is kaakslag'

'Deze regering is een kaakslag' ©Photo News

In het Kamerdebat over de regeerverklaring gaf PS-fractieleidster Laurette Onkelinx een voorproefje van de felle oppositie die ze de komende vijf jaar belooft. 'Deze regering is een kaakslag'. CD&V-voorzitter Wouter Beke gaf haar het meeste tegengas.

Na de woelige regeerverklaring dinsdag was het woensdag de beurt aan de verschillende fractieleiders om zich uit te laten over de regeerverklaring. PS-fractieleidster Laurette Onkelinx, tot dit jaar al bijna twee decennia in de regering, was als eerste aan de beurt en trok meteen alle registers open. Ze ging door op het elan van de afgelopen dagen, waarin de oppositiepartijen uit Franstalig België uitgebreid schoten op de N-VA-relletjes. 

Onkelinx nam van bij de start premier Charles Michel (MR) onder vuur. De MR brak volgens Onkelinx haar woord door toch met de N-VA in een regering te stappen, iets wat het voor de verkiezingen altijd ontkende te doen. 'U hebt de sleutels van het land aan de Vlaams-nationalisten gegeven'. Dat de N-VA bovendien meer weegt 'dan alle Franstaligen in de regering samen', voelt volgens Onkelinx als een 'kaakslag'. 'Er is een diep misprijzen voor de Franstaligen in dit land'. De voormalige vicepremier stoomde door en sneed de tumult over de N-VA-relletjes aan. 'Elke dag vallen er maskers af. Het geluid van laarzen galmt door de regering.' 

Indexsprong

Het kwam finaal tot een stevige sociaal-economische clash met CD&V-voorzitter Wouter Beke, die opmerkelijk genoeg de verdediging van de regering op zich nam. 'U zet zich bovenop het sociale overleg, meer nog, u plaatst zich in de plaats van het sociaal overleg', fulmineerde Onkelinx. 'In het regeerakkoord zegt u dat het sociaal overleg de legitimiteit en stabiliteit en de hervormingen zal garanderen. Maar dat zegt u wel na het doorvoeren van een niet-indexatie, een aanpassing van de pensioenleeftijd en nog zoveel meer'. Onkelinx waarschuwt voor het in gevaar brengen van de sociale vrede. 'Dit zal als een boemerang op de gezondheid van de economie terugkeren'. 

Vooral de indexsprong viel in slechte aarde bij Onkelinx, die de maatregel uitgebreid onder vuur nam. 'Salaris wordt altijd aanzien als een kost, maar niet als een inkomen. De bevriezing van de lonen, de indexsprong,... voor een middelmatig loon gaat er zo 400 euro per jaar verloren. Je doet werknemers voelen als een instrument'.

Beke ging in de tegenaanval: 'Nu maakt u er een karikatuur van. Vorige legislatuur hebben we ook ingegrepen in de index. De indexsprong valt ons zwaar, maar hij is wel sterk sociaal gecorrigeerd'. 'Ah ja, waar dan?' hoonde Onkelinx. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud