Onkelinx wil budgettaire teugels vieren

'Als we ons houden aan de strikte begrotingsdoelstellingen die Europa ons oplegt, zullen er nog vele Ford Genks volgen.' In de nasleep van de ontslagengolf, pleit PS-vicepremier Laurette Onkelinx ervoor om de budgettaire teugels te vieren.

Onkelinx deed haar uitspraken voor aanvang van het kernkabinet waar de regering zich buigt over de opmaak van de begroting 2013. In principe moet de regering 3,7 miljard euro besparen om het begrotingstekort dit jaar terug te brengen tot 2,15 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Maar volgens Onkelinx wordt in de huidige omstandigheden best ingezet op de 'relance van de economie'. Ze wil geld uittrekken voor het werkgelegenheidsbeleid en dus minder besparen. 'We moeten de bedrijven ondersteunen, maar daarvoor hebben we geld nodig.'

De vraag is of de andere vijf regeringspartijen het daarmee eens zijn. In een eerste reactie gaat Open Vld alvast tegen Onkelinx in. Om het vertrouwen in ons land te versterken, moet de regering de afspraken in het stabiliteitspactnakomen, met een begroting op orde én een strategie voor jobs en groei, valt te horen in Open Vld-kringen.

Vlaamse liberalen wijzen erop dat het internationale vertrouwen in ons land sinds eind vorig jaar is gestegen omdat België toont dat het zijn engagementen nakomt. Dat leidt tot een dalende rente en een kleinere rentelast op onze overheidsschuld. Dat geeft overheden, burgers en bedrijven meer ademruimte. 'We mogen dat vertrouwen nu niet te grabbel gooien.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud