Onkelinx wil pact met voedingsproducenten

Obesitas neemt toe en is deels te wijten aan een te calorierijke voeding - Foto ANP ©ANP XTRA

Tegen 2020 moet er 10 procent minder verzadigd vet in onze voeding zitten. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil obesitas aanpakken en vraagt de voedingsindustrie om alternatieven voor slechte vetten. Op termijn moet ook het suikergehalte omlaag.

Dat schrijft De Morgen woensdag.

De voedingsindustrie moet tegen 2016 vijf procent minder verzadigd vet in de voeding verwerken. Minister Onkelinx wil over zes jaar tot 10 procent minder verzadigd vet in onze voeding. Met de maatregelen, in de vorm van een pact met de Belgische voedingsproducenten, wil de minister obesitas aanpakken. Later dit jaar volgen er doelstellingen voor het verminderen van het suikergehalte.

Concrete afspraken over welke producten aangepakt moeten worden, zijn er nog niet. De Federatie van de Voedingsindustrie (Fevia) staat open voor samenwerking. Met een eerder akkoord slaagde de industrie erin om op vraag van de minister 20 procent minder zout te verwerken in producten als vlees en bereide gerechten. Voor vet en suiker is dat moeilijker, zegt algemeen directeur Chris Moris. 'Zout heeft louter een smaakfunctie. Daar kan de consument stap voor stap aan wennen. Vet en suiker zijn belangrijk voor de textuur en smeuïgheid.'

Obesitasexperte Caroline Braet (UGent) noemt de aanpak van het voedingsaanbod mogelijk de enige manier. Ons huidige aanbod is te calorierijk. Zelfs mensen die vroeger nooit overgewicht zouden ontwikkeld hebben, krijgen het nu. Mensen stimuleren om de juiste keuzes te maken, volstaat niet."

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud