netto

Online shoppen buiten EU duurder vanaf 1 juli

©ANP XTRA

Vanaf 1 juli moet u btw betalen op alle aankopen op buitenlandse webwinkels van buiten de EU. Ook op aankopen tot 22 euro, die nu nog vrijgesteld zijn.

Wie al eens iets kleins koopt op websites van buiten de Europese Unie, zal vanaf 1 juli meer geld kwijt zijn. Nu worden dergelijke aankopen tot 22 euro nog vrijgesteld van btw. Verkopers in de EU hebben dat voordeel niet.

Om die voorkeursbehandeling weg te werken wordt vanaf 1 juli btw aangerekend op alle aankopen bij buitenlandse webwinkels van goederen die zich buiten de EU bevinden. Dat meldt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Doorgaans bedraagt de btw 21 procent.

Betalen bij levering

Het kan wel zijn dat u die btw pas moet betalen wanneer uw pakje geleverd wordt. Dat zit zo. Als de verkoper geregistreerd is in het nieuwe btw-systeem en het één-loketsysteem voor invoer gebruikt, wordt de btw voor online aankopen buiten de EU tot 150 euro verrekend bij de aankoop.

Als de verkoper geregistreerd is in het nieuwe btw-systeem, wordt de btw voor online aankopen buiten de EU tot 150 euro verrekend bij de aankoop.

Dat is niet het geval als u koopt in een niet-geregistreerde online winkel of als de waarde van het aangekochte goed meer dan 150 euro bedraagt. Dan moet de koerierdienst, zoals Bpost of PostNL, de btw in rekening brengen en doorstorten aan de Belgische Staat. Ook de eventuele andere invoerkosten die de koerierdienst op zich nam, zal u vooraf of bij de levering/afhaling aan de koerierdienst moeten betalen.

Om te weten of een verkoper al dan niet geregistreerd is, moet u nagaan of de btw in rekening is gebracht. Dat kan op de factuur. De meeste grote spelers zouden meestappen in het systeem van geregistreerde webwinkels en de btw dus onmiddellijk bij de aankoop laten betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud