Advertentie

Ontkennen van genocides van Rwanda en Srebrenica wordt strafbaar

Een beeld van de Ntarama Genocide Memorial in Kigali, de hoofdstad van Rwanda. De genocide in Rwanda vond net 25 jaar geleden plaats. ©AFP

Het ontkennen of goedkeuren van genocides of misdaden tegen de mensheid, zoals in Rwanda en Srebrenica, wordt strafbaar. Dat meldt federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Het ontkennen, schromelijk minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van genocides, misdaden tegen de mensheid of oorlogsmisdaden die erkend zijn door een beslissing van een internationaal gerecht wordt strafbaar. Ook toekomstige genocides en oorlogsmisdaden die internationaal erkend worden zullen hieronder vallen. Het parlement stemt na de paasvakantie over een uitbreiding in die zin van de antiracismewet. België stelt zich zo in regel met Europese wetgeving.

Met een internationaal gerecht wordt het Internationaal Strafhof in Den Haag en internationale VN-tribunalen bedoeld. Omdat over de Armeense genocide geen beslissing is van een internationale rechtbank, valt die buiten het toepassingsgebied.

Concreet wordt een nieuw artikel toegevoegd aan de antiracismewet van 1981. De wet maakt negationistische gedragingen als vormen van haat, geweld of discriminatie strafbaar. Zowel gedrag dat genocide of misdaden tegen de mensheid of oorlogsmisdaden goedkeurt, rechtvaardigt, ontkent of minimaliseert worden als negationistisch bestempeld. Die uitlatingen zijn ook strafbaar wanneer ze via het internet en op sociale media verspreid worden.

Holocaust

Aan de negationismewet van 1995 wordt niet geraakt. Die blijft voorbehouden voor de zeer uitzonderlijke, gruwelijke, aard van de Holocaust zodat er niet de minste indruk van relativering zou kunnen ontstaan.

Het nieuws komt er niet toevallig aan de vooravond van de 25e verjaardag van de genocide in Rwanda. 'De genocide liet diepe wonden na bij de slachtoffers', zegt Geens. "We drukken ons medeleven met hen uit. Het minimaliseren van dergelijke genocide kan onder geen enkele omstandigheid. Negationisme van internationaal erkende genocides verankeren we wettelijk.

De massamoord in Srebrenica, in Oost-Bosnië, dateert van 1995. 8.000 moslimmannen en -jongens werden toen gedood en in massagraven gegooid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud