Advertentie
Advertentie

Ontslag ADIV-topman brengt rust niet meteen terug

Defensieminister Ludivine Dedonder en defensiebaas Michel Hofman. ©Photo News

Dat de chef van de militaire inlichtingendienst ADIV alsnog moet opstappen in de nasleep van de zaak-Conings brengt de rust niet meteen terug. Zowel in het leger als in het parlement leidt het ontslag tot opschudding.

Generaal-majoor Philippe Boucké stond eerder in het oog van de storm, omdat de militaire inlichtingendienst niet op de hoogte was geweest van het feit dat Jurgen Conings - de rechts-extremistische militair die de viroloog Marc Van Ranst wilde vermoorden - op een OCAD-lijst stond als potentieel gevaarlijk. Doordat die informatie niet was doorgestroomd naar de diensten die dat hadden moeten weten, kon Conings zich ongestoord bewapenen in een munitiedepot van het leger.

Een nieuwe chef aanduiden was nodig om de rust rond de ADIV te laten terugkeren.
Ludvine Dedonder
Minister van Defensie

'In het belang van onze Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid heb ik samen met de chef Defensie beslist een nieuw hoofd aan de ADIV aan te duiden', maakte minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) vrijdagmiddag bekend in een persbericht. 'Dat was geen eenvoudige beslissing en ze werd niet lichtzinnig genomen, maar ze was nodig om de rust rond de ADIV te laten terugkeren.'

Maar van rust was vrijdag niet direct sprake. Het nieuws sloeg in als een bom. Op Twitter gaven diverse militairen en experten lucht aan hun ongenoegen over het ontslag. 'Als Boucké moet opstappen wegens blunders in de zaak-Conings, moet ook Dedonder gaan', reageerde oppositielid Theo Francken (N-VA), die wil dat de commissie Defensie opnieuw bijeenkomt over de kwestie. Open VLD-Kamerlid Jasper Pillen gaf in eerste instantie eveneens zijn bedenkingen op Twitter, maar trok dat bericht enkele minuten later weer in. Volgens onze info was het ontslag niet besproken op het kernkabinet.

Druk

In de Kamercommissie Defensie had Boucké eerder deze week weliswaar een mea culpa geslagen over het slecht functioneren van de ADIV, die al jaren lijdt onder een gebrek aan personeel en middelen en interne oorlogjes. Maar op Denis Ducarme van de MR na hintte niemand op zijn ontslag. Integendeel, het algemene gevoel was eerder dat de politiek de ADIV jarenlang verwaarloosd had. Boucké, die nog maar sinds 17 september 2020 aan het hoofd van de inlichtingendienst stond, wordt algemeen beschreven als een sterke generaal. Een van de laatste generaals die kaas heeft gegeten van inlichtingenwerk.

Maar in de wandelgangen klinkt ook een ander verhaal: namelijk dat Boucké onder de druk leed. 'Generaal-majoor Boucké heeft in het tijdsbestek dat hij de dienst geleid heeft al zijn energie gebruikt om de jarenlange problemen op te lossen. De complexiteit, versterkt door de gebeurtenissen van de voorbije weken, hebben het hem onmogelijk gemaakt te slagen in zijn opdracht', luidt de uitleg van Defensie. Boucké wordt opgevolgd door viceadmiraal Wim Robberechts uit Aalst, net als Boucké een vertrouweling van stafchef Michel Hofman.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud