Advertentie
Advertentie

Ontslagen ADIV-chef brengt Dedonder in verlegenheid

Minister van Defensie Ludivine Dedonder. ©James Arthur

Dat de gewezen baas van de militaire inlichtingendienst ADIV, generaal Philippe Boucké, openlijk tegenspreekt dat hij zelf vragende partij was voor een vertrek brengt minister van Defensie Ludivine Dedonder zwaar in de verlegenheid. Donderdag wacht haar een kruisverhoor in de Kamer.

Er waren twee opties. Ik heb zelf aangegeven te willen voortdoen op voorwaarde dat de ADIV versterkt werd met personeel. De tweede optie was mij te vervangen. De keuze is bekend.
Philippe Boucké
Ontslagen topman militaire inlichtingendienst ADIV

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) kondigde vorige vrijdag aan dat Boucké 'in onderling overleg' opstapt als hoofd van de militaire inlichtingendienst ADIV. Dat de dienst gefaald heeft in de opvolging van de extreemrechtse militair Jurgen Conings staat buiten kijf. Dat gaf Boucké ook al eerder toe. Maar tot nader orde leek niemand dat de generaal persoonlijk te verwijten. Hij stond nog maar sinds 18 september aan het hoofd van de ADIV, twaalf dagen langer dan Dedonder minister van Defensie is.

In de Kamercommissie waar een bijzonder kritisch rapport van het Comité I besproken werd, stuurde geen enkele fractie - op MR-Kamerlid Denis Ducarme na - aan op het ontslag van Boucké. De algemene consensus was dat de ADIV jarenlang verwaarloosd werd en Boucké een geloofwaardig plan had om de puinhoop op te ruimen.

Het ontslag leidde tot een ongeziene opstand bij Defensie. Terwijl topmilitairen zich doorgaans nooit uitspreken over politieke beslissingen, drukten tal van topgeneraals op Twitter hun afgrijzen uit over het ontslag van Boucké. Ook in de Vivaldi-meerderheid weerklinkt wrevel. 'Du jamais vu. Dit signaal moeten we als politiek zeer ernstig nemen. Benieuwd naar de antwoorden op de zeer terechte vragen', tweette Open VLD-Kamerlid Jasper Pillen over de actie van de generaals.

Met een interne communicatie probeerde stafchef Michel Hofman de jongste dagen de rust te doen terugkeren. Maar dat lijkt een ijdele poging. In verschillende berichten via een afgeschermd account op Twitter sprak Boucké maandagavond tegen dat hij zelf op een ontslag heeft aangestuurd. Kamerlid Theo Francken (N-VA) maakte screenshots van de berichten en gooide ze in de openbaarheid.

'Op 8 juli kreeg ik als enige boodschap dat men mij wou vervangen en zelfs een disciplinaire sanctie tegen mij wou lanceren. Op 14 juli ben ik in de parlementaire commissie Defensie vier uur ondervraagd, het resultaat is bekend, de meesten hebben mij gesteund', stelt Boucké.

'Op 15 juli, de dag dat beslist werd mij te vervangen, lagen twee opties op tafel. Ik heb zelf aangegeven te willen voortdoen op voorwaarde dat de ADIV versterkt werd met personeel. De tweede optie was mij te vervangen. De keuze is bekend', voegt hij er nog aan toe.

Harde aanpak

De communicatie van Boucké is niet alleen vervelend voor Dedonder omdat hij tegenspreekt dat de beslissing in consensus werd genomen. Maar ook omdat de jongste dagen krantenartikels verschenen waarin het verhaal werd neergezet dat Boucké tegen een burn-out aanhinkte en niet meer optimaal kon functioneren door de druk, wat in de omgeving van Boucké nu wordt tegengesproken. Daar is sprake van 'een baggercampagne', noteerde De Morgen in zijn entourage. Aan de VRT spraken anonieme militaire bronnen al eerder over de harde aanpak van de kabinetschef van Dedonder, Jamil Araoud.

Dedonder reageert voorlopig niet op de uitlatingen van Boucké. Ze houdt haar antwoord voor de commissiezitting van donderdag, waar Francken klaar staat om haar tegen de muur te zetten en het maar de vraag is of de coalitiepartners haar nog actief zullen steunen. In het leger wordt ook opgeroepen om met zoveel mogelijk mensen aanwezig te zijn in het parlement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud