'Onze babyboomers maken het echt te bont'

UGent-economen Gert Peersman (l.) en Koen Schoors (foto: Emy Elleboog)

Leven op de poef en er vervolgens vandoor gaan als de rekening op tafel komt. Dat lijkt wel de strategie van de generatie van de babyboomers, zeggen de UGent-economen Koen Schoors (43) en Gert Peersman (39) in hun boek 'De perfecte storm'.

'De babyboomers hebben de generatie voor hen armer gemaakt met de inflatie van de jaren 70, waardoor ze heel goedkoop een huis konden kopen. Daarna hebben ze lekker geconsumeerd, om nu te genieten van een pensioen waarvoor ze te weinig betaald hebben. Ze laten een gigantische overheidsschuld na en pensioenverplichtingen waarvoor geen geld is', luidt de analyse van de Gentse economen.

Het politieke onvermogen om de babyboomers meer te laten meebetalen aan de financiering van hun pensioenen, doet Schoors en Peersman steigeren. Uitspraken als 'onze dijken tegen de vergrijzingsgolf bestaan voorlopig uit niets meer dan wat los zand' en 'ons pensioenstelsel is een piramidespel' liegen er niet om.

De economen berekenden hoeveel geld er opgespaard zou moeten zijn opdat elke generatie evenveel zou bijdragen aan de sociale zekerheid. Ze komen uit op een spaarpot van 1.200 miljard euro.

Dat is ruim drie keer het bedrag dat we jaarlijks met z’n allen aan welvaart voortbrengen. 'Maar in plaats van op een spaarpot zitten we op een schuldenberg van 375 miljard euro. De generatie van de babyboomers heeft het wel zeer bont gemaakt', is hun oordeel.

De pensioenhervorming die deze federale regering heeft doorgevoerd, is een stap in de goede richting, geven ze toe. ‘Maar het blijft weinig, bijzonder weinig.’ Het echte probleem is dat politici niet durven te raken aan de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar. 'Zelfs in Italië trekken ze de pensioenleeftijd de komende jaren op naar 70 jaar.'

Het boek 'De perfecte storm' verschijnt aan de vooravond van de publicatie van het jaarlijkse verslag van de Studiecommissie voor de Vergrijzing. Maandag moet daaruit blijken wat de pensioenen en de uitgaven in de gezondheidszorg ons land de komende jaren zullen kosten. Vorig jaar voorspelde de Studiecommissie nog dat de kosten van de vergrijzing in ons land 5,6 procent van het bruto binnenlands product zullen bedragen tussen 2010 en 2060. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud