Advertentie

Ook brouwers kunnen nu beroep doen op extra steun

Een gesloten café in Brussel. ©EPA-EFE

De uitbreiding van de steun aan sectoren die getroffen zijn door de verstrengde maatregelen, is vrijdag goedgekeurd door de regering. De inkomensgarantie wordt verlengd. De bedragen voor wie verplicht moet sluiten, worden fors verhoogd. Ook indirect getroffen sectoren krijgen nu toegang tot de steun.

De ministerraad van vrijdag keurde een uitbreiding van het overbruggingsrecht goed, zo meldt minister van Middenstand en KMO's, David Clarinval, in een persbericht. Daarvoor wordt beroep gedaan op de extra crisisenveloppe van een half miljard die de regering-De Croo heeft voorzien. De steunmaatregelen zijn bedoeld voor de sectoren die extra zwaar getroffen door de verstrengde maatregelen.

De grote lijnen van de uitbreiding waren vorige week al bekend geraakt: het gaat om een verlenging voor de zelfstandigen die inkomensverlies leiden en een forse verhoging van de bedragen voor zijn activiteiten moet stopzetten.

In de eerste plaats is beslist het overbruggingsrecht ter ondersteuning van de heropstart te verlengen van 31 oktober tot 31 december.

Via dat overbruggingsrecht garandeert de regering een minimuminkomen aan zelfstandigen die hun activiteiten hebben moeten stopzetten en bij een heropstart omzetverlies lijden. Het is al toegekend bijvoorbeeld aan horeca, niet-voedingswinkels, kappers, reisagenten.

De voorwaarden voor het overbruggingsrecht veranderen niet: ze gelden als de omzet 10 procent lager ligt dan voordien. Een alleenstaande kan een tegemoetkoming krijgen van 1.291,69 euro toe; voor een familiehoofd is dat 1.614,10 euro.

Daarnaast is beslist om de bedragen voor het crisisoverbruggingsrecht op te trekken.

De oorspronkelijke tegemoetkoming lag hier op 1291,69 euro voor een alleenstaande en 1.614,10 euro voor een familiehoofd. Dat wordt nu 2.589,38 euro voor een alleenstaande en 3.228,20 euro voor een familiehoofd.

Het gaat om inkomenssteun aan mensen die door de nieuwe coronamaatregelen hun activiteiten moeten stopzetten, denk aan café-uitbaters, restauranthouders (ook al bieden ze nog afhaalmaaltijden aan), nachtwinkels die om 22 uur moeten sluiten, foorkramers, de evenementensector...

Ook zaken die rechtstreeks afhankelijk zijn van een andere sector die dicht moet - denk maar aan de brouwer die aan cafés levert - hebben nu ook recht op die steun.

Als de getroffen zaak nog andere klanten heeft, blijft die toegang hebben tot het crisis-overbruggingsrecht maar worden de bedragen niet verdubbeld.

Clarinval benadrukt dat de twee mechanismes gecombineerd kunnen worden, en ook gecombineerd kunnen worden met regionale maatregelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud