Ook De Croo wil woonkredieten aan banden

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). ©Photo News

Minister van Financiën Alexander De Croo wil dat de Nationale Bank maatregelen neemt om de groei van risicovolle woonkredieten aan banden te leggen. Eerder had de bankenkoepel Febelfin zelf om zo'n ingreep gevraagd.

Karel Van Eetvelt, voorzitter van Febelfin. ©BELGA

In haar jaarverslag waarschuwt de Nationale Bank voor de risico’s rond de woonkredieten. De Belgische bankaandelen verstrekken steeds meer goedkopere woonkredieten waarbij ze erg lage marges hanteren, luidt de kritiek. Bovendien stijgt het aantal leningen die meer dan 90 procent van de waarde van de woning vertegenwoordigen. 

Dat houdt risico’s in, zowel voor de banken als de huiseigenaars. Die laatste groep dreigt zich dieper in de schulden te steken dan ze financieel aankan. En als bij de volgende recessie het aantal wanbetalers stijgt, zullen die probleemkredieten de banken handenvol geld kosten.

'Rol spelen als toezichthouder'

In een reactie heeft minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) laten verstaan dat hij de Nationale Bank zal vragen extra maatregelen te nemen. 'De Nationale Bank moet haar rol als toezichthouder spelen en samen met de banken maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat men mensen niet financieel in de problemen brengt', zei De Croo voor de start van de ministerraad aan het persagentschap Belga.

De Nationale Bank legde de sector afgelopen lente al extra buffers op voor meer risicovolle woonkredieten. Maar veel effecten hebben die niet gesorteerd.

'Als de Nationale Bank zegt dat een gevaar ontstaat, dan vind ik dat ze met maatregelen moet komen.' Over wat die maatregelen precies moeten inhouden, liet De Croo zich niet uit.

In de regering in lopende zaken zit evenwel niet iedereen op dezelfde lijn. Kris Peeters, vicepremier voor CD&V, waarschuwt dat eventuele nieuwe maatregelen niet tot gevolg mogen hebben dat jonge mensen die over onvoldoende kapitaal beschikken of geen kapitaalkrachtige ouders hebben in de kou blijven staan. 'We moeten zien in welke mate dat gecombineerd kan worden met de banken, die ook voldoende kapitaal moeten reserveren om problemen te voorkomen.'

'Zelfregulering niet voldoende'

Eerder op de dag hadden de Belgische banken zelf al aangestuurd op extra maatregelen om de groei van risicovolle kredieten in te perken. De Nationale Bank had afgelopen lente al beslist dat de Belgische banksector een extra kapitaalbuffer van 1,5 miljard euro moesten aanhouden. Die maatregel was zo opgesteld dat banken met een risicovollere portefeuille aan hypothecaire kredieten daar meer kapitaal voor moesten opzijzetten als buffer. Maar veel effect heeft die ingreep niet gesorteerd, wat de nieuwe waarschuwing van de Nationale Bank verklaart.

‘De opmerking van de Nationale Bank is terecht,’ zei CEO Karel Van Eetvelt vrijdagochtend aan Radio1. ‘ De banken laten zich opjagen, wat normaal is als je dat zuiver economisch bekijkt. Maar dat betekent dat de Nationale Bank met forse maatregelen zal moeten komen. Op dit vlak werkt zelfregulering niet voldoende.'

Race naar de bodem

De race to the bottom voor de hypotheekrente is een aantal bankiers al langer een door in het oog. Al  in 2017 heropende KBC-topman Johan Thijs, die ook de voorzitter van Febelfin is, het debat over meer voorzichtigheid op de Belgische woningmarkt. In de herfst van vorig jaar wees hij erop dat de situatie op langere termijn niet houdbaar is voor veel banken, omdat de rente-inkomsten uit die goedkope woonkredieten de kapitaalkosten niet dekken.

Thijs heeft een medestander in Erik Van den Eynden, de CEO van ING België. Die suggereerde afgelopen zomer al dat de Belgische banken wat meer met de prijzen op hun kredieten moeten spelen om hun duurzame groei te kunnen veiligstellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud