Ook Di Rupo eigenaar vastgoedvennootschap

Federaal premier, Elio Di Rupo (Foto: Belga).

Na Johan Vande Lanotte en Rudy De Leeuw blijkt ook federaal premier Elio Di Rupo (PS) eigenaar te zijn van een vastgoedvennootschap. Die luistert naar de naam ‘Patrimons’. Volgens de woordvoerder van Di Rupo gaat het om een ‘uitdovende vennootschap’.

Elio Di Rupo (PS) richtte op 28 juli 2005 de burgerlijke vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Patrimons op, met een kapitaal van 65.000 euro. Dat blijkt uit de bedrijvengids van De Tijd. Di Rupo bezit voor 63.050 euro aandelen. Daarnaast zitten zijn familieleden Marie-France Di Rupo, David Di Rupo en Alberta Sugia elk nog voor 650 euro in het kapitaal. De vastgoedvennootschap is gevestigd op het thuisadres van Elio Di Rupo in Bergen.

‘De vennootschap werd opgericht bij de aankoop van twee huizen, die opgeknapt zouden worden tot studentenkoten. Het ging om een familiaal project, waarbij een lening werd aangegaan. Voor de duidelijkheid werd gekozen een vennootschap op te richten. Maar de huizen bleken in slechte staat, waarna ze met verlies weer zijn verkocht.

Uitdovend

Het gaat dan ook om een uitdovende vennootschap’, zegt de woordvoerder van Di Rupo in een reactie. Hij ontkent met klem dat
de vennootschap opgericht zou zijn om minder belastingen te moeten betalen. ‘Er is ook nooit gebruik gemaakt van de notionele intrest aftrek. En er is nooit een loon uitbetaald.’

De panden werden in 2010 verkocht. Uit de jaarrekening blijkt dat Patrimons in dat jaar een nettowinst boekte van 38.921 euro, waarop slechts 984 euro belastingen werd betaald. De reden is dat verliezen uit de vorige jaren werden overgedragen. Patrimons beschikt nu nog over 300.000 euro aan liquide middelen en geldbeleggingen.

Vande Lanotte

Maandag was er ook veel te doen om de commanditaire vennootschap JVL van vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a). Ook hij ontkende gisteren met klem dat hij die vennootschap opgericht had om minder belastingen te betalen.

Als voorzitter van de raad van bestuur van Electrawinds was een zelfstandigenstatuut nodig om uitbetaald te kunnen worden. Vande Lanotte beweert ook bij hoog en bij laag dat hij evenveel belastingen en sociale bijdragen betaald zou hebben zonder vennootschap. Hij ontkende eerder al gebruik te hebben gemaakt van de notionele intrestaftrek.

De Leeuw

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw kwam eveneens al in opspraak, omdat hij een patrimoniumvennootschap had opgericht voor het opknappen van een huis. Hij maakte wel gebruik van de notionele intrestaftrek om zo weinig mogelijk belastingen te betalen. Wel beweerde hij ontslag te hebben genomen als bestuurder, nadat hij vernomen had dat zijn boekhouder de notionele intrestaftrek had toegepast.

Dat de socialisten Di Rupo, Vande Lanotte en De Leeuw zelf een vennootschap hebben opgericht, ligt gevoelig. Vanuit socialistische hoek wordt het oneigenlijke gebruik van vennootschappen en de notionele intrestaftrek al langer bekritiseerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud