Ook in lockdown kiezen almaar meer bedienden voor bedrijfswagen

©Illias Teirlinck/ID

De coronapandemie heeft ons meer doen fietsen, maar ondertussen wordt de bedrijfswagen omwille van het fiscale voordeel almaar populairder.

Almaar meer bedienden kiezen voor een bedrijfswagen. In 2020 ging het om 21,7 procent van het totaal, ruim 5 procent meer dan in 2019 (20,6 %). Dat blijkt uit een mobiliteitsbarometer van de hr-dienstverlener Acerta.

In vergelijking met 2015, toen 17,3 procent van de bedienden met een bedrijfswagen rondreed, nam hun aandeel met meer dan een kwart toe. In de afgelopen zes jaar was er - op een stagnatie in 2018 na - een aanhoudende stijging.

Woon-werkverkeer

De auto bleef in 2020 ook veruit het meest gebruikte vervoermiddel voor woon-werkverkeer, blijkt voorts uit de barometer. Het aandeel van de woon-werkverplaatsingen die (minstens voor een deel) met de auto werden gedaan, steeg zelfs van 77,5 procent in 2019 naar 78,3 procent vorig jaar.

78,3%
auto als vervoermiddel
78,3 procent van de werknemers gebruikte vorig jaar de auto als vervoermiddel van en naar het werk.

Een mogelijke verklaring is dat de auto het tijdens een pandemie - vergeleken met het openbaar vervoer - net mogelijk maakt naar het werk te gaan zonder in contact te komen met andere mensen.

Fiets

Een op de drie (33,3 procent) werknemers gebruikte de fiets, een stijging met 2,8 procentpunten, meestal in combinatie met een ander vervoermiddel, terwijl 14,6 procent altijd de fiets nam. Het openbaar vervoer moest vorig jaar licht terrein prijsgeven (van 8,3 naar 8,1 procent).

Corona heeft de fiets een boost gegeven, maar de auto op zijn troon gehouden.
Charlotte Thijs
Mobiliteitsexperte Acerta

Volgens Acerta zijn die evoluties onder meer te wijten aan de coronapandemie. 'Corona heeft de fiets een boost gegeven, maar de auto op zijn troon gehouden. Dat laatste hoeft niet noodzakelijk slecht te zijn, want ook na corona zullen we door het succes van thuiswerk minder kilometers van en naar het werk afleggen', zegt mobiliteitsexperte Charlotte Thijs.

De gegevens in de mobiliteitsbarometer van Acerta zijn gebaseerd op een steekproef op basis van de loongegevens van de werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud