Ook MR voorstander van mystery calls

Denis Ducarme ©BELGA

Ook de MR is nu bereid een parlementair initiatief te steunen dat het voor de arbeidsinspectie mogelijk moet maken discriminatie op de arbeidsmarkt vast te stellen met zogenaamde mystery calls. Het dreigt de heisa hierover binnen de regering-Michel opnieuw op te poken.

'Als er een parlementair initiatief komt dat mystery calls mogelijk moet maken, dan kunnen we daarover praten, want er is nog veel discriminatie', stelde MR-Kamerfractieleider Denis Ducarme zondag tijdens Controverse op RTL-TVI.

Het standpunt van MR dreigt de splijtzwam binnen de federale regering te vergroten. Eerder deze week gaf minister van Werk Kris Peeters (CD&V) aan onder bepaalde voorwaarden mystery calls te bepleiten. Binnen de meerderheid vielen afwijzende reacties te noteren. Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) vond dat de vicepremier voor zijn beurt had gesproken, terwijl Vincent Van Quickenborne (Open Vld) vond dat Peeters met zijn demarche de zoektocht naar een parlementaire consensus over de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt doorkruiste.

Tijdens De Zevende Dag deze ochtend op Eén herhaalden beide Kamerleden hun kritiek. Demir gelooft niet dat mystery calls de situatie van allochtonen op de arbeidsmarkt gaan verbeteren. 'Je gaat een heksenjacht organiseren', aldus Demir. Haar liberale collega pleitte voor een samenwerking met de sectoren, waarbij ze de kans krijgen zichzelf te reguleren. Wanneer het kaf van het koren gescheiden is, kunnen controles op hardnekkige overtreders worden georganiseerd, vindt Van Quickenborne. Hij herhaalde dat er zich binnen de Commissie Sociale Zaken een consensus aan het aftekenen was, maar dat minister Peeters er 'met zijn vuile voeten is doorgereden'.

Maar het standpunt van MR zet Peeters uit de wind. 'We moeten alles in het werk stellen om racisme en discriminatie te bestrijden', stelde Ducarme op de Franstalige commerciële televisie. 'Als we dat via de parlementaire weg kunnen, waarom dan niet?'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud