Ook N-VA maakt van abortuskwestie breekpunt

N-VA-voorzitter Bart De Wever ©BELGA

Als de partijen die een soepeler abortuswet willen een regering kunnen vormen, moeten ze dat maar doen. Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Na CD&V verzet nu ook de N-VA zich tegen een versoepeling van de abortuswet. Dat heeft De Wever gezegd aan de redactie van de VRT.

'Ik kan u zeggen dat als partijen op de groene knop drukken voor een wet die ik echt schandelijk vind, dat het dan erg moeilijk is om met diezelfde partijen de volgende dag te doen alsof er niks is gebeurd', onderstreept De Wever.

De liberalen, socialisten, groenen, PVDA-PTB en DéFI zijn voorstander van een versoepeling van de abortuswet en hebben een meerderheid in het parlement. Zij willen zwangerschapsonderbreking mogelijk maken tot 18 in plaats van 12 weken.

Regeringsvorming

CD&V verzet zich tegen het voorstel en dreigt ermee de onderhandelingen over de vorming van een federale regering op te blazen als het parlement de goedkeuring van de abortuswet goedkeurt. Het krijgt nu steun van de N-VA. Ook cdH en Vlaams Belang zijn tegen een soepeler abortuswet.

Een stemming over die versoepeling kan nochtans al voor binnenkort zijn. Vrijdag bleek dat de Raad van State klaar is met zijn advies over de laatste amendementen op het wetsvoorstel. Dat betekent dat de Kamer in principe volgende week al over de versoepeling van de abortuswet kan stemmen.

Oppositiepartij Vlaams Belang wil een belangenconflict inroepen in een poging te vermijden dat het tot een stemming komt. Ze doet dat woensdag in het Vlaams Parlement en heeft drie vierde van de stemmen nodig. Dan zou de voltallige Open Vld-fractie het belangenconflict mee moeten goedkeuren. Dat lijkt onwaarschijnlijk, want de liberalen hebben het bewuste voorstel mee ondertekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud