Advertentie
netto

Ook werkloze 50-plussers verliezen deel pensioen

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine verlaagde eerder al het pensioen van wie langdurig werkloos is en jonger dan 50 jaar. ©Photo News

De regering-Michel schrapt een uitzondering waardoor 50-plussers die werkloos worden dat niet voelden aan hun pensioen.

Vorige maand heeft minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) een reeks pensioenhervormingen voorgesteld die ervoor moeten zorgen dat het verschil tussen werken en werkloos zijn groter wordt voor het pensioen.

Wie langer dan een jaar werkloos is, valt door die maatregel vanaf 2019 terug op een minimumrecht. Tot nog toe werd het pensioen gedurende vier jaar berekend op basis van het laatst verdiende loon en pas dan op basis van dat minimumrecht.

Uitzondering 50-plussers

Bij die maatregel werd evenwel een categorie ontzien. Wie na zijn vijftigste zijn baan verloor, viel onder een uitzonderingsregel. Tijdens de onderhandelingen over het zomerakkoord besloten de federale meerderheidspartijen die maatregel te schrappen, schrijft De Morgen. Het is een begrotingsmaatregel die vanaf 2019 20 miljoen euro moet opbrengen.

De vakbonden zijn boos over de plannen. 'Het is typisch voor deze regering en voor Bacquelaine om opnieuw de oudere werknemer te viseren', zegt Gina Heyrman van de socialistische vakbond ABVV.

In bepaalde gevallen komen langdurig werklozen er toch nog altijd beter van af dan wie werkt. Het pensioen op basis van het minimumrecht ligt immers hoger dan het pensioen dat werknemers met het minimumloon opbouwen.

Landingsbaan

Begin dit jaar nam de regering al een gelijkaardige beslissing voor wie na een lange loopbaan in een landingsbaan stapte. Ook dat gunstregime werd afgeschaft en dat met ingang van 2015. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud