'Open VLD blij met nieuwe bondgenoot'

©CREDIT: Lieven Van Assche

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is blij dat de CD&V niet in een nieuwe regering wil stappen zonder garanties over het dichten van de loonkosthandicap met onze buurlanden. ‘Ik ben blij er een bondgenoot bij te hebben’.

Minister-president Kris Peeters zei vanmiddag dat het dichten van de loonhandicap 'essentieel is om de werkgelegenheid in onze kleine en middelgrote ondernemingen te behouden'. Het vernieuwingscongres van CD&V besloot dit weekend dat de loonkloof voor de christendemocraten 'uiterlijk tegen 2018, maar sneller indien mogelijk' moet worden weggewerkt. Een groep CD&V-leden wilde daar 2016 van maken, maar minister van Financiën Koen Geens waarschuwde dat de kloof - '5,1 procent in de meest optimistische schattingen' - niet zomaar weggewerkt is.

Toch is het wel degelijk een breekpunt voor CD&V, aldus Peeters. 'We stappen niet in een regering als niet in het regeerakkoord is opgenomen dat de loonkloof gedicht moet worden', klonk het. Al hoopt de minister-president ook in het overlegcomité van eind november al duidelijke stappen te zetten.

Hoe de loonkosthandicap concreet moet worden weggewerkt, zal afhangen van verder debat en onderhandelingen met de andere partijen, zei Peeters nog. Het afschaffen van de automatische index zou volgens hem alvast geen essentiële elementen wijzigen aan de loonkloof.


Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) reageert opgetogen op het voornemen van CD&V. ‘Ik ben blij er een bondgenoot bij te hebben’, aldus De Croo in een persbericht. ‘Ik steek de hand uit naar Kris Peeters. Loonkost is een prioritair thema, zowel vandaag als de komende jaren. Wij maken de uitdaging om de economie aan te zwengelen concreet met een 5/5/5-plan dat de basis kan zijn voor gesprekken. Met dat plan laten we het overheidsbeslag dalen om de loonkost voor bedrijven te verminderen en de lasten voor mensen die werken te verlagen. Op vraag van de liberalen heeft de federale regering vorig jaar een traject uitgetekend om de loonkloof tegen 2018 helemaal te dichten. Ik ben blij dat we er nu een bondgenoot bij hebben om dat traject waar te maken en zo mogelijk te versnellen.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud