Open Vld en Groen willen nieuwe Oosterweel-studie

©Photo News

De Vlaamse oppositiepartijen Open Vld en Groen willen een nieuwe milieustudie die alle Oosterweel-tracés gelijk behandelt, en ze dienen daarvoor een voorstel van resolutie in. De N-VA reageert ontstemd.

Dat schrijft Gazet van Antwerpen. "De Vlaamse regering speelt nu vals. Ze moet haar huiswerk opnieuw doen", halen Bart Somers en Wouter Van Besien uit. De twee partijen focussen vooral op de ongelijke behandeling die het Meccano- en het Oosterweel-Noord-tracé hebben gekregen in de recente milieustudie of plan-MER. Voor die tracés is er geen rekening gehouden met een gediffentieerde tol.

"Als de Vlaamse regering blijft weigeren om dat scenario op te nemen in de studie, zal ze altijd op verzet blijven stoten van de Antwerpenaar", zegt Somers (Open Vld), burgemeester van Mechelen. "Ze gaat op deze manier juridisch met de kop tegen de muur lopen. Net als in 2005".

Het is opmerkelijk dat Groen en Open Vld elkaar hebben gevonden in het Oosterweel-dossier. "Omdat we samen bezorgd zijn", zegt Groen-voorzitter Wouter Van Besien. "De Vlaamse regering communiceert nu vanuit haar ivoren toren. Ze duldt geen tegenspraak, en dat is een oude manier van werken".

Onbegrijpelijk 

Matthias Diependaele, N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement, is niet mals voor het initiatief. "Dat Groen het Oosterweeltracé niet ziet zitten, is geweten. Maar wat Open Vld doet is onbegrijpelijk. Nu nog extra studiewerk vragen is gewoon onverantwoord. Open Vld zou daarmee de economische ontwikkeling van heel de Antwerpse regio gijzelen", aldus Diependaele. De Vlaamse oppositiepartijen Open Vld en Groen willen een nieuwe milieustudie die alle Oosterweel-tracés gelijk behandelt, en ze dienen daarvoor een voorstel van resolutie in, zo schrijft Gazet van Antwerpen. "De Vlaamse regering speelt nu vals. Ze moet haar huiswerk opnieuw doen", halen Bart Somers en Wouter Van Besien uit.

In de gezamenlijke resolutie vragen de twee partijen concreet dat alle tracés uit het plan-MER op gelijke wijze onderzocht worden in een scenario met gedifferentieerde tol. Bij N-VA-fractieleider Matthias Diependaele valt het voorstel op een koude steen. Meer zelfs, hij noemt de houding van Open Vld ronduit "onverantwoord". "Het plan-MER is juridisch afgesloten. Nieuwe studies gaan opnieuw veel tijd vragen terwijl we in dit dossier al genoeg tijd hebben verloren. Met het voorstel van Open Vld zijn we opnieuw vertrokken voor twee of drie jaar studeren. Wat we nu moeten doen is doorgaan en zo snel als mogelijk de resterende procedures afwerken", meent Diependaele. Bovendien houdt de vraag van Groen en Open Vld volgens Diependaele ook inhoudelijk geen steek.

"Men zegt dat de gedifferentieerde tol niet is toegepast op de alternatieve tracés. Maar er staat letterlijk in het rapport dat een tolheffing de rangschikking tussen de tracés niet zou beïnvloeden. Dus eigenlijk kennen we het resultaat van hun vraag al". Diependaele noemt met name de houding van de Open Vld "onbegrijpelijk". "Willen ze het dossier verder vertragen? Dan draagt de Open Vld een verpletterende verantwoordelijkheid. Ik heb de indruk dat ze een politiek spelletje willen spelen om de Vlaamse regering te treffen. Maar de Vlaamse regering wil maar één ding en dat is de genomen beslissing zo snel mogelijk uitvoeren".

Binnen 14 dagen

Open Vld'er Bart Somers weerlegt dat extra studiewerk het Oosterweel-dossier weer op de lange baan zou schuiven. "Wij vragen geen nieuwe milieustudie. Wat we vragen, is dat er extra berekeningen komen, en dat kan snel gebeuren, binnen 14 dagen", zegt Somers. Volgens Somers is het doorrekenen van de gedifferentieerde tol voor de alternatieve tracés echt nodig om tot een "eerlijke vergelijking" te komen. Luistert de Vlaamse regering niet naar die verzuchting, dan dreigt ze zich opnieuw vast te rijden, meent de Mechelse burgemeester.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud