Open VLD en MR roepen Labille op het matje

Vicepremiers Didier Reynders (MR, l.) en Alexander De Croo (Open VLD) (foto: Belga) ©BELGA

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) moet op een volgend kernkabinet tekst en uitleg geven over de manier waarop hij het dossier-Johnny Thijs heeft aangepakt. Dat eisen Open VLD-vicepremier Alexander De Croo en zijn liberale collega Didier Reynders (MR).

De beslissing van het kernkabinet net voor de kerstvakantie over de plafonnering van de lonen van de CEO’s van Bpost en Belgacom blijft beroering veroorzaken. Premier Elio Di Rupo (PS) kondigde toen in een persbericht aan dat de nieuwe CEO van Belgacom maximaal 650.000 euro zal verdienen. En dat ‘dezelfde regels gelden voor de CEO van Bpost’. De topman van Bpost, Johnny Thijs, besliste evenwel de handdoek in de ring te gooien en op te stappen. Voor Thijs zou dat bijna een halvering van zijn huidige brutojaarloon van 1,1 miljoen euro betekenen.

Open VLD en MR zijn van mening dat Labille de zaak verkeerd heeft aangepakt en verkeerd heeft gecommuniceerd. ‘Labille heeft van het kernkabinet een mandaat gekregen om te onderhandelen over een verlenging van het mandaat van Thijs. En er zat marge op’, zegt De Croo. Volgens de liberaal gold het plafond van 650.000 euro niet voor Thijs en mocht hij meer verdienen gedurende enkele jaren. Labille heeft evenwel altijd ontkend dat er onderhandeld kon worden over het loon van Thijs.

Reynders bevestigt de versie van De Croo. Hij beschuldigt Labille ervan bepaalde documenten te hebben achtergehouden voor het kernkabinet. Zo werden de vicepremiers niet in kennis gesteld van een brief van Bpost-voorzitster Martine Durez waarin gepleit werd voor een verlenging van het mandaat van Thijs ‘onder gelijkaardige loonvoorwaarden’.

Dat Thijs bij zijn afscheid Labille beschuldigt van ‘woordbreuk’ zou erop wijzen dat de PS-minister eerder wel had ingestemd met een hoger loon voor Thijs. ‘Ik heb aan de premier duidelijk gemaakt dat we van Labille uitleg willen op een volgend kernkabinet’, zegt Reynders. ‘Ik wil alle details. Als er ooit andere afspraken met Thijs zijn geweest over zijn loon, wil ik dat weten. Ik wil duidelijkheid’, voegt De Croo eraan toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud