Open VLD en N-VA juichen einde Franse rijkentaks toe

Bernard Arnault, de rijkste fransman, speelde met het idee Belg te worden vanwege de hoge taks in Frankrijk. ©AFP

Dat Frankrijk de rijkentaks afvoert, is volgens Open VLD en de N-VA het bewijs dat ze niet werkt. ‘Goedkope slogans leiden in fiscale discussies vooral tot domheden’, tweette minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Onder impuls van president François Hollande voerde Frankrijk enkele jaren geleden een vermogensbelasting in. De bedoeling was iedereen die meer dan 1 miljoen euro per jaar verdient extra te belasten (tegen een tarief van 75 procent). Dat leverde een storm van protest op en deed enkele bekende Fransen vluchten naar het buitenland, onder andere naar België. Bovendien moest de maatregel onder druk van het Franse grondwettelijk hof aangepast worden, waardoor de opbrengst gering was. Vanaf dit jaar is de taks definitief afgevoerd.

Verschillende kopstukken van Open VLD en de N-VA grijpen de afschaffing ervan aan ‘om het falen van het linkse beleid’ in Frankrijk aan de kaak te stellen. ‘Frankrijk stopt al na twee jaar met de rijkentaks. Benieuwd of de Waalse PS nog naar Hollandes verkiezingsmeeting zal trekken’, tweette Open VLD-Kamerfractieleider Patrick Dewael. De Franstalige socialisten pleiten net als de Franse PS voor een vermogensbelasting. Iedereen die meer dan 1 miljoen euro bezit, moet extra worden belast, vindt de PS.

Frankrijk stopt al na 2 jaar met rijkentaks. Benieuwd of de Waalse PS nog naar Hollande’s verkiezingsmeeting zal trekken.— Patrick Dewael (@PatrickDewael) January 2, 2015

Jaloezie

Maar volgens de N-VA is dat geen goede oplossing. ‘Franse rijkentaks exemplarisch voor falende linkse oplossingen. Welvaart komt uit groei, nooit uit jaloezie’, tweette het N-VA-Kamerlid Rob Van de Velde. ‘Gidsland Frankrijk stopt met ondoordachte rijkentaks. Hallo Groen, sp.a, PS… Taxshift kan, linkse taxdrift niet’, maakte ook Kamerfractieleider Hendrik Vuye (N-VA) duidelijk.

Het afvoeren van de rijkentaks in Frankrijk zal ongetwijfeld het debat in België kruiden. Ook CD&V wil dat de vermogenden bijdragen aan de sanering. Daarmee wil de partij tegemoet komen aan de kritiek dat de besparingsinspanning ongelijk verdeeld is. Dat vooral de werkenden moeten betalen en de grote vermogens ontsnappen. Op die manier hoopt de partij de sociale rust te doen terugkeren.

Vermogen vs. vermogenswinst

Maar geen enkele partij in de regering-Michel, ook CD&V niet, wil weten van een rijkentaks zoals Frankrijk die heeft ingevoerd. In België gaat het debat over de invoering van een vermogenswinstbelasting en geen vermogensbelasting. Bovendien kan zo’n belasting op de aangroei van het vermogen alleen ingevoerd worden als tegelijk de belastingen op arbeid dalen, vinden alle regeringspartijen. De discussie daarover zal plaatsvinden bij de begrotingscontrole van eind februari, begin maart.

Open VLD-senator Lode Vereeck maakte alvast duidelijk dat België ‘geen nood heeft aan een aparte rijkentaks, maar aan een globale fiscale hervorming’. ‘Het is geen goed idee om in tijden van budgettaire stress en onder tijdsdruk een fiscale hervorming door te voeren. Juridisch haastwerk leidt steevast tot meer geschillen, onbedoelde achterpoortjes en reparatiewetgeving. Bovendien leidt een fiscale hervorming onder budgettaire druk vaak tot een hogere belastingdruk, omdat de nieuwe inkomsten ook gebruikt worden om het begrotingstekort te dichten.’ Naar analogie met de pensioencommissie onder leiding van Frank Vandenbroucke wil Vereeck ook een fiscale commissie oprichten die zo’n hervorming voorbereidt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud