Open VLD is overtuigd dat N-VA niet wil regeren

Vlaams minister Bart Somers (Open VLD). ©BELGA

Open VLD is ervan overtuigd dat de N-VA federaal niet wil regeren. Dat maakte Open VLD-kopstuk Bart Somers vanmiddag duidelijk op VTM. Het enige alternatief is dus een regering zonder de N-VA.

Zes maanden na de verkiezingen en bijna een jaar na de val van de regering-Michel lijkt er helemaal nog geen uitzicht op een nieuwe federale regering. Informateur Paul Magnette (PS) wordt morgen bij de koning verwacht, maar de vraag is of hij resultaten zal kunnen voorleggen.

Magnette hoopt dat hij vroeg of laat Open VLD kan losweken van N-VA en een paars-groene regering kan vormen. Tot dusver hield Open VLD evenwel de boot af, omdat de partij van mening was dat de PS en de N-VA hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

De N-VA heeft een geschiedenis van weglopen
Bart Somers
Vlaams minister Open VLD

Maar, zo maakte Bart Somers duidelijk, de N-VA is niet bereid haar verantwoordelijkheid op te nemen. 'Zelfs een blinde ziet dat ze federaal voor de oppositie kiezen', zei Somers in het middagnieuws op VTM. Somers noemt dat 'een onverantwoorde houding'. 'De N-VA heeft een geschiedenis van weglopen.' Daarbij verwees hij naar de val van de regering-Michel eind vorig jaar toen de N-VA omwille van het VN-migratiepact uit de regering stapte. En naar 2010, toen de N-VA niet bereid was om in een federale regering te stappen en de regering-Di Rupo werd gevormd.

Paarsgroen

De uitspraken van Somers kunnen op twee manier worden gelezen. Ofwel wil Somers de N-VA onder druk zetten om haar verantwoorderlijkheid op te nemen met het oog op een federale regering. Ofwel effent hij met de uitspraken de weg voor een regering zonder de N-VA onder het mom dat dat de enige optie is, omdat N-VA niet wil.

Elders in de partij wordt toegegeven dat het de tweede optie is.'Als de N-VA niet wil, dan blijft er niet veel keuze over hé', klinkt het bij een kopstuk.

Een alternatief voor een regering met de N-VA is paarsgroen, maar zo'n constellatie heeft slechts één zetel op overschot. Daarom wordt gekeken in de richting van CD&V om te depanneren en een regenboogcoalitie te vormen. Zonder CD&V dreigt Open VLD in een zeer linkse constellatie terecht te komen, luidt de redenering bij de liberalen. Maar CD&V staat vooralsnog op de rem. 

Op het partijhoofdkwartier luidt het evenwel dat geen voortvarende conclusies mogen getrokken worden uit de uitspraken van Somers. 

Cadeau

In een reactie betreurt de N-VA de uitspraken van Somers. 'Het is opmerkelijk dat ze ons aanvallen, want de sleutel ligt bij Open VLD. Zij kunnen zeggen dat paarsgroen geen optie is. En dan kunnen de onderhandelingen in alle ernst met N-VA beginnen. Maar dat doen de Vlaamse liberalen dus niet', reageert ondervoorzitter Lorin Parys  via de website van Het Laatste Nieuws.

Volgens Parys geeft Somers op die manier 'een ongelooflijke cadeau aan de Franstaligen'. 'Hij verstevigt hun onderhandelingspositie en verzwakt die van de Vlamingen op een moment dat we op een belangrijk kruispunt staan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud