Open VLD: 'Seks op 14 jaar niet meer strafbaar'

Seks vanaf 14 jaar moet niet langer in het strafwetboek staan, vindt Open VLD. ©REUTERS

Meerderheidspartij Open VLD heeft een wetsvoorstel klaar om seks vanaf veertien jaar niet langer als strafbaar te beschouwen, op voorwaarde dat de partner maximaal vijf jaar ouder is.

'Jongeren moeten zich seksueel kunnen ontwikkelen zonder strafbare feiten hoeven te plegen', zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) dinsdag in De Morgen. Daarom dient hij met partijgenote Carina Van Cauter een wetsvoorstel in om seks vanaf 14 jaar niet langer strafbaar te stellen.

'Dit decriminaliseert seksuele handelingen tussen gelijkwaardige jongeren. Tegelijk beschermt het hen tegen misbruik, door de invoering van een maximaal leeftijdsverschil', zegt Lahaye-Batthey.  De bedoeling is om op die manier meteen ook de juridische schemerzone rond tienerseks op te klaren.

Veertien- tot zestienjarigen werden tot nu toe enerzijds bekwaam geacht om toestemming te kunnen geven voor seks met penetratie, anderzijds bepaalt de wet dat iedere seksuele handeling met een jongere onder de zestien een aanranding van de eerbaarheid is.

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, reageert positief. 'Consensuele seks tussen jongeren hoort niet thuis in het strafrecht.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud