Open VLD sluit weg naar paars-groen af

De Vlaamse liberalen vinden het geen optie te praten over een regering met liberalen, socialisten én groenen, zegt vicepremier De Croo. ©BELGA

Een nieuwe federale regering moet sober en stabiel zijn, vindt Open VLD-vicepremier Alexander De Croo. ‘Daarom moeten de N-VA én de PS er deel van uitmaken.’

De Vlaamse liberalen vinden het geen optie te praten over een regering met liberalen, socialisten én groenen. Dat zegt vicepremier De Croo. Het is de eerste keer dat iemand van de top van de partij het paars-groene scenario zo resoluut uitsluit.

In theorie is een regering van liberalen, socialisten en groenen een optie. In de Kamer heeft ze 76 van de 150 zetels. In Franstalig België en ter linkerzijde wordt paars-groen gezien als een manier om zonder de N-VA te besturen.

Vlak na de verkiezingen stelde PS-boegbeeld Paul Magnette al voor de aftredende regering uit te breiden met de socialisten en de groenen, wat de facto neerkwam op een paars-groene regering met CD&V erbij.

Vertrouwen herwinnen

De Croo vindt dat een slecht idee. Hij stelt dat een nieuwe regering pas het vertrouwen van de kiezer kan herwinnen als ze zelf sober is en in alle rust resultaten voorlegt. Om dat te kunnen moet ze stabiel zijn. Dat laatste kan alleen als de PS en de N-VA elkaar vinden om samen te besturen.

Volgens De Croo hoeft dat laatste geen sciencefiction te zijn. Hij vindt dat de Wetstraat drie maanden na de verkiezingen nog altijd in verkiezingsmodus zit en focust op wat de partijen scheidt. Dat is de logische houding in een verkiezingstijd, maar daarna moet de klemtoon liggen op de zoektocht naar raakvlakken.

Volgens De Croo moet het mogelijk zijn raakvlakken tussen de N-VA en de PS te vinden. De twee partijen moeten in staat zijn enkele gemeenschappelijke doelen te vinden, alsook een methode om die te bereiken.

Eigenlijk zou het goed zijn mochten de mensen nadien vinden dat het een saaie regering was.
Alexander De Croo
Federaal vicepremier

Vanuit Open VLD bekeken lijkt paars-groen een lastig scenario, omdat de partij dan in een zeer linkse regering zit opgesloten waarin ze belastingen moet slikken, terwijl de N-VA vanuit de oppositie op het regeringsbeleid kan schieten. Open VLD maakte dat al mee toen de partij mee bestuurde in de tripartite-regering van Elio Di Rupo (PS).

Bovendien moeten erg lastige beslissingen worden genomen. De informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) maakten in hun informateursnota eerder deze week duidelijk dat de volgende regering op zoek moet naar 11 miljard euro extra belastingen of nieuwe besparingen.

Volgens De Croo zal die opdracht maar slagen als de nieuwe regering behalve stabiel zelf ook sober is. Ze bestaat het best uit minder ministers dan de regering-Michel, vindt hij. ‘Eigenlijk zou het goed zijn mochten de mensen nadien vinden dat het een saaie regering was’, zegt hij.

Door de weg naar paars-groen af te sluiten ligt weer meer druk bij de N-VA en de PS - de grote twee winnaars van de verkiezingen - om actie te ondernemen.

Door de weg naar paars-groen af te sluiten ligt weer meer druk bij de N-VA en de PS - de grote twee winnaars van de verkiezingen - om actie te ondernemen. Geen van beide partijen lijkt daar klaar voor. Zowel Laurette Onkelinx (PS) als Johan Van Overtveldt (N-VA) hield de voorbije weken in interviews de deur nog stevig dicht. In Franstalig België wil Ecolo zelfs niet met de N-VA om de tafel zitten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud