Advertentie
Advertentie

Open VLD tegen ingreep spaarboekje

©shutterstock

Minister van Financiën Koen Geens heeft een wetsontwerp klaar om het fiscale 'gefoefel' met meerdere spaarboekjes vanaf 2015 te stoppen. Maar het plan wordt al meteen afgeschoten door Open VLD. 'Geen goed idee', tweet Gwendolyn Rutten, de voorzitster van de Vlaamse liberalen, vrijdagochtend.

De federale regering maakt zich op om een van de volgende dagen te landen met de nieuwe bankenwet. Ze buigt zich er vandaag opnieuw over. In dat kader werkt Geens ook aan een hervorming van de spaarfiscaliteit, zo is langer bekend, onder meer omdat het huidige systeem onder druk van Europa staat.

De Standaard pakt vrijdag uit met details over wat Geens voor ogen heeft, onder de kop 'Geens stopt gefoefel met spaarboekje'. Hij wil het huidige stelsel hervormen om een einde te maken aan misbruiken.   

Het aanhouden van verschillende spaarboekjes om geen belastingen te moeten beta­len op de interesten uit het spaar­geld is een oud zeer. Nu moet geen belasting worden betaald op de inkomsten van spaarboekjes als die niet meer bedragen dan 1.880 euro. Boven dat bedrag houdt de bank een roerende voor­heffing van 15 procent in. Heel wat Belgen hebben bij een andere bank een nieuw boekje geopend als de grens van 1.880 euro in het vizier komt, om zo meer keren van die vrijstelling te genieten. Niemand heeft immers een overzicht van de spaarboekjes.

Fiscus

Geens wil hier nu paal en perk aan stellen. Als een spaarder de vrijstelling wil behouden, moet hij zijn bank toestemming geven om de fiscus op de hoogte te bren­gen van de opbrengst van zijn spaarboekje. Doet hij dat niet, dan wordt de rente vanaf de eerste euro ­ belast.

In hetzelfde wetsontwerp wordt eveneens in de mogelijkheid voor­zien om ook de roerende inkom­sten van andere financiële producten zoals obligaties en moge­lijk zelfs aandelen van de belas­tingvrijstelling te laten genieten.

Maar het is al langer duidelijk dat de kans erg klein is dat de voorstellen erdoor geraken wegens verzet van de socialisten en Open VLD. Dat blijkt vrijdagochtend al meteen.

Rutten haalde in twee tweets vernietigend uit:

 

Mens & economie hebben vertrouwen nodig. Geen fiscus die steeds op jacht is en iedereen als fraudeurs beschouwt @Koen_Geens1 #geengoedidee— Gwendolyn Rutten (@RuttenGwendolyn) December 13, 2013

 

 

Ik vind dat straf, een minister die bij spaargeld eerst aan 'gefoefel' denkt ipv aan hard werken, verdiend en dus afblijven. #foutsignaal— Gwendolyn Rutten (@RuttenGwendolyn) December 13, 2013

Intussen slaat het kabinet-Geens terug en verwijst naar een internetpoll die op de site van De Tijd is verschenen eind vorige maand en waaruit bleek dat de hervorming van de spaarfiscaliteit als de priotiteit wordt beschouwd, eerder dan de beperking van de bonussen en van de tradingactiviteiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud