Advertentie

Open VLD tikt Marghem op de vingers

Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open Vld) is verantwoordelijke voor de offshore windparken. ©Tim Dirven

Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein zegt dat Open Vld de kernuitstap niet opnieuw ter discussie wil stellen en dat er volop in hernieuwbare energie moet geïnvesteerd worden. De Vlaamse liberaal zet minister van Energie Marie-Christine Marghem ook op haar plaats in andere energiedossiers.

Tommelein is ongerust dat de regering het pad van de hernieuwbare energie verlaat en toch doorgaat met kernenergie na 2025. Vandaag raakte bekend dat minister van Energie Marie-Christine Marghem de steun voor offshorewindparken wil verlagen.

'Ik hoor steeds meer dat we ook later kernenergie nodig hebben. Niet alleen in de parlementen maar ook in de regering. Op een bepaald moment het ik ook Marghem dat horen zeggen. Maar ik zeg duidelijk: we gaan dat niet overwegen', zegt Tommelein in een interview met Het Nieuwsblad.

Hij geeft aan dat dit een breekpunt is voor zijn partij. 'Er gaan stemmen op om ook na 2025 door te gaan met kernenergie, maar dat zal zonder Open VLD zijn', klinkt het.

Offshore

Over de steun aan offshorewindparken eist hij een snelle beslissing van Marghem. 'We mogen de windmolens niet oversubsidiëren, maar we mogen niet treuzelen. En niet zeuren over komma's en cijfers achter de komma', zegt Tommelein.

De Oostendenaar vindt dat de uitbouw van de windparken voor onze kust niet mag geremd worden, want anders dreigen de investeringen in het slop te geraken. Offshore wind is volgens Tommelein nodig om de Europese klimaatdoelstellingen te halen.

Coo

Tommelein spaart zijn kritiek op Marghem niet. De regering besliste om het energie-atol iLand voor de kust van De Haan geen concessie te geven omdat het dure project zonder subsidies niet rendabel is. Maar Marghem zou wel subsidies geven voor de uitbreiding van de pompcentrale van Electrabel in Coo. 'Als ik Marghem dan hoor, breekt mijn klomp. Coo wel steunen, en het atol niet. Ik ben geen communautaristy en wil ook geen wafelijzerpolitiek, maar dit is toch erg eigenaardig' zegt Tommelein in het interview.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud