Open VLD vraagt stakingsrecht tegen licht te houden

Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert. ©BELGA

Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert dient een resolutie in die de regering ertoe moet brengen om het hele stakingsrecht tegen het licht te houden. Hij doet dat in de marge van de staking van de machinistenbond ASTB.

De sociale partners krijgen van de liberaal zes maanden de tijd om een evaluatie te maken. Dat moet volgens het Kamerlid uitmonden in een nieuw regelgevend kader 'waarbij het recht op staken, het recht op werken, het recht om zich vrij te bewegen en het eigendomsrecht evenwichtig worden beschermd'. Volgens Lachaert is het stakingsrecht immers fundamenteel 'maar niet absoluut'.

Als de sociale partners er niet uitraken, dan moet de regering een stakingswet opstellen.  De aanleiding van het initiatief is de staking van de kleinere machinistenbond ASTB, waardoor er donderdag opnieuw problemen op het spoor zijn.

Lachaert ontkent dat dit een provocatie is aan het adres van de vakbonden. Meerderheidspartijen N-VA en MR hebben eerder al vraagtekens geplaatst bij de uitoefening van het stakingsrecht. Voor CD&V ligt het dossier gevoeliger. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud