Open VLD: 'We willen nog meer besparen op partijdotaties'

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. ©BELGA

Open VLD krijgt forse kritiek omdat de partij in het Vlaams Parlement als enige een plan zou hebben tegengehouden om 6 procent te besparen op de dotaties van de partijen. De liberalen voelen zich gepakt.

De liberalen werden dinsdag kop van Jut nadat De Morgen en Het Laatste Nieuws bericht hadden dat Open VLD als enige een plan tegenhoudt om de dotaties met 6 procent te verlagen. Door dat veto zouden ze een besparing van 765.000 euro op partijdotaties verhinderen.

Het plan werd besproken op het bureau van het Vlaams Parlement, waar parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) aandrong op een consensus over het voorstel.

Op Twitter kreeg Open VLD daarop de wind van voren van zowel de oppositiepartijen Vlaams Belang en PVDA als van de coalitiepartner N-VA. 

Het partijbestuur van Open VLD stuurde dinsdagmiddag een persbericht uit waarin het zegt wel degelijk voorstander te zijn van lagere dotaties voor alle Vlaamse partijen. Daarbij moet meer dan 6 procent van de dotatie weg. De partij zegt dat haar standpunt bewust is verdraaid en gelekt.

Ze vindt dat de 6 procent geen schaamlapje mag zijn om een verdere hervorming tegen te houden.

Herdenken

'Uiteraard vinden we dat ook de politieke partijen een besparingsinspanning moeten en kunnen doen', reageert liberaal fractieleider Willem-Frederik Schiltz.

'De evidentste optie, toch op korte termijn, is een indexsprong. Maar we willen vooral het hele systeem fundamenteel herdenken. Dat kan niet snel in de marge: liever een degelijk debat en een goed resultaat dan snel een half voorstel aanvaarden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud