'Operatie Innesto' moet CD&V nieuw elan geven

CD&V-voorzitter Wouter Beke

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft zaterdag in Heverlee de aftrap gegeven voor de inhoudelijke vernieuwing van zijn partij. Onder de naam 'Operatie Innesto' zullen een dertigtal leden van binnen en buiten de partij nadenken over de veranderingen in de maatschappij en de inhoudelijke vernieuwing van CD&V. Het werk van de Innesto-groep moet uitmonden in een visienota en finaal in een partijcongres in 2013.

Vlak voor de voorbije gemeenteraadsverkiezingen deed CD&V-voorzitter Beke zowel binnen als buiten de partij heel wat wenkbrauwen fronsen met zijn uitspraak dat zijn partij een verhaal miste. Hij beloofde toen na de verkiezingen werk te zullen maken van de invulling van dat verhaal.


Dat moet nu gebeuren met "Operatie Innesto". Innesto is een term uit de wijnbouw waarbij jonge scheuten worden geënt op bestaande stronken. 'Dat symboliseert onze bedoeling. Nieuwe sporen uitzetten vertrekkende vanuit de bestaande ideologische wortels', legt Beke uit. Bedoeling is ook dat er wordt voortgebouwd op het eerdere rapport-Verherstraeten en de eerdere inhoudelijke denkoefeningen van Rik Torfs en Inge Vervotte.

De Innesto-groep bestaat uit mensen van binnen en buiten de partij. Niet meteen grote of nationaal bekende namen, maar vooral lokale mandatarissen, kabinetsmedewerkers, jongeren, enz... Het gaat onder meer om Jo Brouns, burgemeester van Kinrooi, en Walter De Donder (Kabouter Plop), burgemeester in Affligem. Maar ook Felix De Clerck, zoon van Stefaan De Clerck en bezieler van de SHAME-betoging, en Caroline Ven van ondernemersplatform VKW zullen meewerken aan de vernieuwingsoperatie.


'Ik ben uitgenodigd om mee te brainstormen. Ik heb een pakket frisse ideeën', legt De Clerck uit. Zo wil hij onder meer suggesties doen rond het nauwer betrekken van de burger bij de politieke besluitvorming. Dat hij nu toch meestapt in een partijpolitieke structuur ziet De Clerck niet als een probleem. 'Ik sta wel achter die ideologie. Ik geloof sterk in het geven van verantwoordelijkheid aan het individu en het 'empoweren' van de burger. Maar ik ben het een beetje beu van op muren te botsen. Ik doe een beetje mee vanuit de filosofie 'if you can't beat them, join them'', aldus De Clerck.

Het werk van de Innesto-groep moet uitmonden in een visienota. In oktober 2013 volgt dan een ideologisch congres. Dat congres is meteen de opstap naar de cruciale stembusgang van 2014.


In de marge van de voorstelling van de werkgroep liet partijvoorzitter Beke verstaan dat de partij in 2014 Vlaams minister-president Kris Peeters wil uitspelen als centrale figuur. 'Hij wordt onze frontrunner. We willen in 2014 heel duidelijk aan de kiezer vragen om Peeters een nieuw mandaat te geven als minister-president', aldus Beke.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud