Opgepakte Syriëstrijder 'wou Brussel doen branden'

©AFP

In Marseille is vrijdag een jonge Fransman opgepakt die ervan verdacht wordt de vier mensen te hebben neergeschoten in het Joods Museum in Brussel. De verdachte heeft banden met de jihadistische groep ISIL, die in Syrië tegen het regime strijdt.

Ons land vraagt de uitlevering van de verdachte, die vrijdag in het Zuid-Franse Marseille is opgepakt. De man zat op een bus die uit Brussel kwam. Hij had een kalasjnikov bij zich en een revolver, wapens van het type dat op 24 mei in het museum in de Miniemenstraat gebruikt werd. De man wordt in Parijs ondervraagd, maar werkt niet mee.

Het gaat om een 29-jarige Fransman die afkomstig is uit het Noord-Franse Roubaix en Mehdi Nemmouche heet. Hij wordt er van verdacht in 2013 te hebben meegestreden in Syrië aan de zijde van de jihadisten. Daarom hield de Franse staatsveiligheid DGSI (Direction générale de la sécurité intérieure) hem in het oog.

Nemmouche werd vrijdag in hechtenis genomen. Hij wordt verdacht van moord en poging tot moord met terroristische beweegreden. Hij kan 96 uur worden vastgehouden, dus tot dinsdag. Als de speurders een nakende terreurdreiging inroepen, kan hij 144 uur lang vastgehouden worden, dus tot donderdag. Het Belgische gerecht ging er sinds maandag van uit dat het om een terreurdaad gaat. Het terreurdreigingsniveau wordt na de arrestatie vooralsnog niet verhoogd.

De verdachte werd door douaniers aangehouden in het multimodaal stationscomplex ('gare routière internationale') Saint-Charles in Marseille, dat bestaat uit een trein-, een bus- en een metrostation. Hij bevond zich aan boord van een autocar die vanuit Amsterdam kwam en via Brussel had gereden.

In zijn bagage vond men een kalasjnikov, een revolver en munitie, naast een draagbare camera van het GoPro-type. De kalasjnikov was omhuld door een vlag van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL). De jihadistische groep ISIL heeft banden met de terreurbeweging al-Qaeda en strijdt in Syrië tegen het regime van president Bashar al-Assad. Tussen zijn kledij zat een pet zoals de dader van de aanslag in het Joods museum droeg. Dat was duidelijk zichtbaar op videobeelden die door de Belgische politie werden verspreid.

De verdachte zou geradicaliseerd zijn in de Franse gevangenis. Hij had in Marseille ook een videoboodschap bij zich. Daarin zegt iemand, wellicht Nemmouche, dat hij de aanslag heeft gepleegd en 'Brussel wilde laten branden'. De video zou zijn gemaakt omdat de GoPro-camera die hij bij zich had, tijdens de aanval niet werkte. Een motief voor de aanslag is er nog niet. Ook is niet duidelijk waarom hij Brussel koos.

Na zijn aanhouding zou Nemmouche de eerste 24 uur het stilzwijgen bewaard hebben. Hij was bekend bij het Franse gerecht, maar niet bij het Belgische. Zondagochtend was er een huiszoeking in Kortrijk, in een woning waar Nemmouche tijdelijk verbleef bij 'contactpersonen', aldus het federale parket in Brussel. Twee personen werden verhoord, maar zij bleken niets met de zaak te maken hebben en mochten beschikken.

Maandagochtend werden in Frankrijk in jihadistenmilieus nog eens vier arrestaties verricht in Parijs en het zuiden van het land. Dat zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve op radio Europe 1. Hij had het over mensen 'die jihadisten rekruteren'. Meer details wou hij niet geven, maar volgens hem gaat het om een 'klopjacht' die 'totaal' is. 'We mogen geen enkele kans laten aan de terroristen', aldus de minister. 

De antiterreurafdeling van het parket van Parijs heeft het onderzoek rond Nemmouche toevertrouwd aan de DGSI, aan het onderdirectoraat voor terreurbestrijding van de gerechtelijke politie (GP) en aan de interregionale directie van de GP van Marseille. 

Premier van lopende zaken Elio Di Rupo pleit in een reactie voor 'een versterking van de opvolgings-, controle en sanctiemiddelen tegen gewelddadige radicale bewegingen, in België, maar ook op heel het Europees grondgebied'. Zijn PS-partijgenoot Yvan Mayeur, burgemeester van Brussel, klaagt het gebrek aan psychosociale omkadering aan voor Syriëstrijders die naar België terugkeren.

 

 

 

 

 

De Franse president François Hollande heeft zondag gezegd dat de verdachte opgepakt werd 'zodra hij een voet in Frankrijk had gezet'. 'We zullen ze bestrijden', herhaalde het staatshoofd drie maal in Trévières, in het noordwesten van Frankrijk, over de jihadisten die naar Europa terugkeren nadat ze in Syrië gevochten hebben. 'De hele regering is gemobiliseerd om de jihadisten op te volgen en te vermijden dat ze kwaad kunnen doen, met name wanneer ze naar Frankrijk of Europa terugkeren.'

De Joodse gemeenschap in ons land reageert opgelucht op de arrestatie, maar is ongerust over het feit dat het om een Syriëstrijder gaat.

Bij de aanslag in Brussel werden een Israëlisch paar doodgeschoten en een Française die er als vrijwilligster werkte. Een Belgische werknemer raakte levensgevaarlijk gewond.  De vier slachtoffers werden op 24 mei in de namiddag in amper twee minuten neergekogeld met een kalasjnikov, die de dader uit een zwarte tas haalde.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud