Overheid loopt half miljard aan dividenden mis

Bij Bpost werd het slotdividend over 2019 (11 miljoen) geschrapt. ©BELGA

De belangrijkste staatsparticipaties houden door de coronacrisis geld op zak.

De coronacrisis trekt een flinke streep door de dividenden voor de federale overheid. Uit berekeningen van de redactie blijkt dat de Wetstraat dit jaar iets meer dan een half miljard euro aan dividenden uit haar belangrijkste participaties misloopt. De inkomsten uit haar talrijke participaties in bedrijven vormen traditioneel dankbare inkomsten voor de federale regering, die ze gebruikt om de begroting te spijzen.

BNP Paribas, dat de regering in het voorjaar 299 miljoen euro ging uitkeren, en Belfius - 161 miljoen - vormen de hoofdbrok van dat bedrag, samen met de verzekeraar Ethias, die naar schatting 31,6 miljoen ging uitkeren. Banken en verzekeraars mogen van de Europese Centrale Bank sinds dit voorjaar geen dividenden uitkeren tot minstens eind 2020.

BNP Paribas, Belfius, Ethias, Bpost en Brussels Airport keren dit jaar niets uit aan aandeelhouders.

Bij Bpost werd het slotdividend over 2019 (11 miljoen) geschrapt. De effectenreus Euroclear (6,8 miljoen) keert - minstens tijdelijk - geen dividend uit. Ook bij het fel getroffen Brussels Airport, dat voor een kwart in overheidshanden is, vloeit dit jaar niets naar de aandeelhouders.

Dat weegt samen met de forse krimp in de belastinginkomsten op de overheidsfinanciën. Het monitoringcomité, de groep topambtenaren die de begroting opvolgt, voorspelde in juli dat het begrotingstekort dit jaar uitkomt op 52,8 miljard euro of 12,3 procent van het bruto binnenlands product, het hoogste peil sinds 1983.

Inhaalbeweging?

Of de volgende jaren wel opnieuw dividenden worden uitgekeerd, moet nog blijken. Bpost liet dinsdag al weten dat er over 2020 geen dividend komt, om alle mogelijke cash in huis te houden. Door het forse verlies waarop Brussels Airport afstevent, is dat meer dan waarschijnlijk ook bij de nationale luchthaven het geval.

Mogen de banken en de verzekeraars volgend jaar opnieuw dividenden uitkeren? Dat is koffiedik kijken. En niets zegt dat ze dan een inhaalbeweging doen en een gebundeld ‘dubbel dividend’ over de boekjaren 2019 en 2020 uitbetalen. De toezichthouders willen dat de banken zoveel mogelijk geld in eigen zak houden omdat ze klappen dreigen te krijgen als gezinnen of bedrijven hun kredieten niet kunnen terugbetalen. De verzekeraars riskeren dan weer geraakt te worden in hun beleggingsportefeuilles.

Proximus, dat dit jaar net als de Nationale Bank, de Nationale Loterij (via haar monopolierente) en Euronext wel de staatskas spijsde, liet een tijdje geleden al weten dat de federale regering de komende jaren op minder geld moet rekenen. Dat betekent jaarlijks ongeveer 50 miljoen euro minder inkomsten. De reden is elders te zoeken. Met de verlaging wil de telecomgroep ruimte creëren om forser te investeren in de noodzakelijke uitrol van haar glasvezelnetwerk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud