Advertentie

Overheid mag geen illegale gezinnen met kinderen meer opsluiten

De gezinswoningen bij het gesloten centrum voor illegalen in Steenokkerzeel gaan voorlopig dicht. ©BELGA

De Raad van State schorst een regeringsbesluit dat juridische grond geeft aan de omstreden opsluiting van illegalen met hun kinderen tot hun repatriëring.

De regering moet na een jaar alweer stoppen met de opsluiting van families, ouders en hun kinderen, zonder verblijfsrecht in afwachting van hun uitzetting. De raad van state schorst de wettelijke regeling die daarrond was uitgewerkt, nadat een aantal mensen- en kinderrechtenorganisaties een procedure waren opgestart.

Frankrijk

De organisaties haalden voor hun klacht de mosterd uit Frankrijk. Daar werd een vergelijkbare regeling juridisch afgeschoten, omdat het gesloten centrum te dicht bij een luchthaven ligt. De geluidshinder zou mogelijk traumatiserend werken voor de kinderen.

De raad van state volgt nu die redenering in België. 'De regeling wordt geschorst omdat ze niet uitsluit dat jonge kinderen kunnen opgesloten worden op plekken waar ze blootgesteld kunnen worden aan grote geluidshinder door de nabijgelegen luchthaven en dit terwijl de opsluiting tot een maand kan duren.' Het gesloten centrum in Steenokkerzeel, waar er een aparte, afgesloten afdeling is ingericht voor familiewoningen, ligt vlakbij de luchthaven van Zaventem.

De regeling wordt geschorst omdat ze niet uitsluit dat jonge kinderen kunnen opgesloten worden op plekken waar ze blootgesteld kunnen worden aan grote geluidshinder door de nabijgelegen luchthaven en dit terwijl de oplsuiting tot een maand kan duren.
Raad van State

De schorsing wordt onmiddellijk van kracht. Dat betekent dat de regering voorlopig geen juridische basis meer heeft om ouders en hun illegale kinderen op te sluiten tot hun repatriëring. Dat zal zo blijven tot er een definitief arrest is van de raad van state. Dat zal ongeveer een jaar duren. De overheid kan intussen wel met nieuwe argumenten komen waarom opsluiting toch gerechtvaardigd is en de nabijheid van de luchthaven geen probleem is.   

Terugkeerwoningen

De regering-Michel besliste afgelopen zomer gesloten familie-units te openen naast het gesloten centrum voor volwassen illegalen in Steenokkerzeel. Die beslissing kwam er omdat veel te veel families gingen lopen uit de open terugkeerwoningen. Die waren opgericht als alternatief voor opsluiting nadat België verschillende keren door een Europese rechter was veroordeeld voor opsluiting en daarom besloot met de praktijk te stoppen.

De regering-Michel kwam met een alternatief die opsluiting toch mogelijk maakte. Het verschil met vroeger bestond erin dat ouders met kinderen niet meer opgesloten werden in het gewone centrum voor illegalen. Er kwam een afgesloten ruimte, met extra omkadering voor de kinderen.

De beslissing was van bij de start bijzonder controversieel. Tientallen mensen- en kinderrechten verzetten zich tegen de regeling. Ook oppositiepartij Groen trok feel van leer tegen de regering-Michel. De tegenstanders halen nu hun gelijk in hun juridische strijd tegen de opsluiting.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud