Advertentie

Overheid mag uw data maar één keer vragen

Minister van Administratieve Vereenvoudiging Theo Francken. ©BELGA

Francken maakt werk van grote administratieve vereenvoudiging.

Vanaf 1 januari mogen alle federale overheidsdiensten uw gegevens maar één keer opvragen. Vanaf dan geldt het ‘only once’-principe. Dat betekent dat mensen en bedrijven geen twee keer dezelfde informatie moeten invullen in allerhande overheidsformulieren.

Dat staat te lezen in de nieuwe beleidsnota van staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Theo Francken (N-VA). ‘Gegeven is gegeven’, zegt Francken. ‘Het is 2015. Niet meer dan normaal dat de overheid gegevens intern deelt in plaats van ze opnieuw bij de burger te vragen.’

De hervorming leidt in de eerste plaats tot een grote tijdswinst als u het zoveelste overheidsformulier moet invullen.

De hervorming leidt in de eerste plaats tot een grote tijdsbesparing als u het zoveelste overheidsformulier moet invullen, bijvoorbeeld bij de fiscus, de socialezekerheidsinstellingen, de pensioendiensten of de federale overheidsdienst Economie. De overheidsdiensten moeten eerst zelf nagaan of de gegevens die ze van u willen krijgen al beschikbaar zijn bij een van de centrale gegevenspunten, zoals het Rijksregister, Fedict, de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid of de Kruispuntbank van Ondernemingen.

Maar ook de juistheid van uw gegevens bij de overheid vaart er wel bij. Want een ambtenaar zal beter opletten als hij weet dat de gegevens die hij registreert door de hele overheid worden gebruikt. Dan krijgt hij ook feedback van andere overheidsdiensten als iets fout is.

Het is wel nog een vraagteken hoeveel overheidsdiensten tegen 1 januari volledig voldoen aan de ‘only once’-verplichting. Zo zal justitie zeker niet klaar zijn met haar grote databank. Ook andere overheidsdiensten haasten zich nog om alle koppelingen en aanvragen rond te krijgen.

‘Aan de deadline van 1 januari is een ambitieuze overgangstermijn voorafgegaan die de vorige regering nog vastlegde’, stelt Francken. ‘Mijn diensten informeren en sensibiliseren al geruime tijd alle overheidsdiensten, zodat ze zich tijdig in orde stellen.’ In hun nieuwe beheersovereenkomsten krijgen de federale overheidsdiensten vanaf volgend jaar ook een score voor hun naleving van de ‘only once’-verplichting. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud