Overheid mikt op snellere tweede prik AstraZeneca

©Wouter Van Vooren

De wachttijd voor het toedienen van een tweede prik met AstraZeneca kan mogelijk worden ingekort. Voorwaarde is wel dat er voldoende vaccins geleverd worden eind juni.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zei dinsdag het toedienen van de tweede prik van het AstraZeneca-vaccin te willen versnellen. Wie voor 13 mei werd uitgenodigd voor een vaccinatie met AstraZeneca, moet twaalf weken wachten op de tweede inenting. De overheid wil die tweede prik vervroegen tot acht weken, maar daarvoor zijn extra doses nodig. Gudrun Briat van de taskforce vaccinatie wees er dinsdagochtend al op dat de snellere toediening afhangt van de levering van 700.000 vaccins op 29 juni.

We zijn enigszins optimistisch omdat we tegen het einde van de maand meer geleverd zouden krijgen van AstraZeneca dan we tot voor kort verhoopt hadden.
Frank Vandenbroucke
Minister van Volksgezondheid

Vandenbroucke ziet wel een praktisch probleem opduiken. Het betekent dat we mensen zullen moeten ‘herboeken’. De eenvoudigste oplossing is volgens de minister om mensen die ingepland staan met AstraZeneca de mogelijkheid te bieden zich in te schrijven op de online reservelijst Qvax. Via Qvax zouden ze zich kandidaat kunnen stellen om versneld aan bod te komen voor de tweede inenting met AstraZeneca.

‘We zijn enigszins optimistisch omdat we tegen het einde van de maand meer geleverd zouden krijgen van AstraZeneca dan we tot voor kort verhoopt hadden', zei Vandenbroucke in de Kamercommissie Gezondheid. 'Als dat bevestigd wordt en we slagen erin de operatie herplanning, via Qvax bijvoorbeeld, goed te organiseren, dan denk ik dat een hoop mensen de mogelijkheid zal krijgen sneller die tweede prik van AstraZeneca te krijgen. Ik denk dat dat veel onvrede zal wegnemen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud