Overheid vreest meer terreur

©AFP

Het is alle hens aan dek voor de terreurbestrijding in ons land. Joëlle Milquet (cdH) laat de controle op de Syriëstrijders die terugkomen naar België, opvoeren. En ook vertrekken naar Syrië moet verder worden ontmoedigd.

Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet hield maandagmorgen op de RTBF-radio een pleidooi voor het opzetten van een Europese database met vliegtuigpassagiersgegevens, naar analogie met wat de VS deden na de aanslagen van 11 september. 

Het verzamelen van passagiersgegevens heeft in Europa altijd voor weerstand gezorgd. Pas na tien jaar gepalaver keurde het Europees Parlement in 2012 een akkoord goed over het bijhouden van de gegevens van Europeanen die naar de VS reizen. Een richtlijn die de EU-commissie voorstelde om passagiersgegevens te mogen gebruiken in de strijd tegen terrorisme werd in 2013 weggestemd.

Milquet wil de kwestie nu terug op de tafel. 'Ik snap de mooie ideeën rond de bescherming van het privéleven wel, maar de zaken zijn veranderd', zei Milquet.

Prioriteit

Zondag beklemtoonde Milquet in een persbericht dat de  strijd tegen het radicalisme en het terrorisme  meer dan ooit een nationale en Europese politieke en budgettaire prioriteit is. Die verklaring kwam er naar aanleiding van de aanhouding van een Franse verdachte in de zaak van de schietpartij in het Joods Museum in Brussel.

Milquet is tevreden dat de verdachte door de Franse politie kon worden aangehouden. Ze pleit dan ook voor een versterking van de gerichte controlemaatregelen in de strijd tegen criminaliteit en terrorisme.

Minister Milquet herinnert aan de 'talloze veiligheids- en opvolgingsmaatregelen' die werden genomen, onder meer het oprichten van een task force Syrië waaraan alle veiligheidsdiensten wekelijks deelnemen en het oprichten van het platform van 'returnees'.

'Het platform van returnees screent op basis van alle beschikbare informatie, alle Belgische individuen of andere die niet verblijven in België en die uit Syrië terugkeren. Voor elk profiel, en op basis van de elementen van het dossier, wordt een verdeling gemaakt tussen de diensten en volgt er ofwel een aanhouding, of een gerechtelijke vervolging, of nog, wanneer er geen gerechtelijk dossier is geopend, is er een opvolging door een inlichtingendienst of door de lokale politie.'

Milquet stipt nog aan dat ze recent heeft beslist om de cel terrorisme van de FGP van Brussel voor 2014 met ongeveer 80 politiemensen te versterken. Andere zullen nog volgen, luidt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud