Overheid zet in op strijd tegen superverspreiders

Het wordt steeds duidelijker dat het coronavirus zich via superverspreidingsevenementen - bijeenkomsten waar veel mensen samenkomen - snel kan verspreiden. ©ROBIN UTRECHT

Om te vermijden dat superverspreiders een tweede golf van coronabesmettingen veroorzaken legt de overheid een nieuw arsenaal van wapens aan. Zo wordt de inzet van mobiele teams bekeken.

Het wordt steeds duidelijker dat het coronavirus zich via superverspreidingsevenementen snel kan verspreiden. Dat zijn bijeenkomsten waar veel mensen samenkomen - denk aan restaurants, kerken of evenementen - en waar één besmette persoon in een keer een grote groep mensen kan aansteken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat tot 80 procent van de besmettingen veroorzaakt wordt door 10 procent van de gevallen. 

Superspreadingevent 

Nu het corona-virus in ieder geval voorlopig onder controle is, legt de overheid een nieuw arsenaal wapens aan om te vermijden dat superverspreiders een tweede golf van coronabesmettingen veroorzaken. Virologen stellen dat als iemand die bij een potentieel superspreadingevent betrokken was positief test, alle andere aanwezigen geïsoleerd moeten worden. Dat is nodig omdat die mensen mogelijk besmet zijn. Zelfs als ze geen symptomen hebben, kunnen ze het virus doorgeven. In geen tijd kan het virus weer beginnen te circuleren.

De gewone manier van werken - waarbij contactonderzoekers besmette personen opbellen en vragen met wie ze in contact zijn geweest - volstaat niet in de strijd tegen superspreading. Volgens nationaal coronabestrijder Steven Van Gucht, die verbonden is aan het wetenschappelijk instituut Sciensano, wordt de inzet van mobiele teams bekeken.

Mobiele teams gaan naar de plaats waar mogelijk sprake was van superspreading.
Steven Van Gucht
Viroloog

‘Die worden naar de plaats of de organisatie gestuurd waar mogelijk sprake was van superspreading. Ze proberen in kaart te brengen wat er is gebeurd en na te gaan wie allemaal aanwezig was toen de besmette persoon op die plek was’, zegt Van Gucht. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bevestigt dat hij met de voorbereiding van die teams bezig is. Meer commentaar wil hij niet kwijt.

Corona-app

Ook een corona-app kan een rol spelen in het bestrijden van superspreadingevents. Frank Robben, als baas van het federaal e-healthplatform architect van de belangrijkste digitale gezondheidstoepassingen in dit land, hamert erop dat zo’n traceerapp er snel moet komen. Op de werkvloer kan zo’n applicatie bijhouden wie met wie contact heeft gehad.

Door het houden van afstand, het vermijden van grote bijeenkomsten, het in kaart brengen van de contactpersonen van coronapatiënten en snel handelen bij superspreadingevents kunnen we volgens Van Gucht mogelijk een tweede coronagolf tegenhouden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud