Parket opent onderzoek naar NMBS-vastgoeddochters

©Photo News

Het Brusselse parket heeft een onderzoek geopend naar mogelijke wanpraktijken bij de NMBS-vastgoeddochters Eurostation en Euro Immo Star. Die kwamen in opspraak door een audit van EY, waarin belangenvermenging, onverantwoord hoge hotel- en restaurantkosten en verregaande normvervaging zijn vastgesteld.

Het onderzoek komt er nadat de raad van bestuur van de NMBS op 20 juni had beslist de auditrapporten te bezorgen aan het parket.

De audits werden uitgevoerd op vraag van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) en stelden een reeks onregelmatigheden vast bij Eurostation, dat stations en hun omgeving ontwikkelt in Vlaanderen, en studiebureau Euro Immo Star.

Zo was er sprake van contracten die werden toegewezen zonder offerteaanvraag of marktraadpleging, en 'duidelijke gevallen van belangenconflicten', waarbij een medewerker gelijktijdig activiteiten uitvoerde voor andere bedrijven, alsook 'elementen die wijzen op tekortkomingen in de bedrijfsvoering en op abnormaal gebruik van middelen van de vennootschap'. Ook bleken uitgaven van derden door de dochteronderneming betaald.

Facturen

Verder werd melding gemaakt van onkostennota's en facturen die werden goedgekeurd door niet-bevoegde personen en waren bij twee projecten grote problemen vastgesteld inzake beheer binnen Eurostation en Euro Immo Star. Daarnaast zouden ook evidente regels van goed bestuur niet nageleefd zijn en was er sprake van abnormaal hoge terugbetaalde onkosten die 'onder andere betrekking hadden op drank- en restaurantkosten en betalingen met kredietkaart.'

De raad van bestuur van de NMBS besliste op 20 juni de audits te bezorgen aan het parket en dat heeft op 26 juni een onderzoek geopend. Voorlopig gaat het om een vooronderzoek en is er nog geen onderzoeksrechter aangesteld, aldus het parket.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud