Parket seponeert corruptiedossier tegen Didier Reynders

Een ex-agent van de Staatsveiligheid had beschuldigingen van corruptie en witwassen geuit tegen Reynders. ©Photo News

Het parket van Brussel heeft het dossier tegen MR-vicepremier Didier Reynders geseponeerd. Dat zegt zijn advocaat Didier Matray en wordt bevestigd door het parket. Een ex-agent van de Staatsveiligheid had beschuldigingen van corruptie en witwassen geuit tegen Reynders.

Het parket van Brussel was een opsporingsonderzoek gestart naar Reynders. De parketwoordvoerster Willemien Baert bevestigt nu dat het dossier zonder gevolg is geklasseerd. 'We geven momenteel geen verdere info.'

Het onderzoek was opgestart nadat een ex-geheim agent van de Staatsveiligheid in april naar de federale gerechtelijke politie is gestapt met een reeks aantijgingen van corruptie en witwassen tegen Reynders die kandidaat is om Europees commissaris van Justitie te worden. De aantijgingen waren ook gericht tegen een vertrouweling van Reynders, die nog adviseur was op zijn kabinet.

De ex-agent, Nicolas Ullens de Schooten, was eerder deze maand uit de schaduw getreden om zijn verhaal onder de aandacht te brengen. De man werkte van 1 maart 2007 tot 1 maart 2018  voor de Staatsveiligheid, vooral op de economische sectie. In die functie beweert de ex-geheim agent via informanten en opzoekingswerk kennis te hebben gekregen van verschillende praktijken van corruptie en witwassen.

'Wij hebben deze namiddag een officieel bericht gekregen van de procureur des Konings van Brussel, Jean-Marc Meilleur, dat het parket na een vooronderzoek heeft besloten om het dossier tegen Didier Reynders zonder gevolg te klasseren', reageert Didier Matray, advocaat van Reynders aan De Tijd.

'Het motief dat daarbij is gegeven door de procureur luidt ‘bij gebrek aan enig misdrijf’, maar ik weet niet op welke basis het parket tot deze conclusie is gekomen. Maar Didier Reynders heeft altijd de beweringen ontkend van de ex-geheim agent, waarop dit hele dossier was gebaseerd', aldus de advocaat. 

De aankondiging van het parket dat Reynders geen strafbare feiten gepleegd heeft, komt er op een delicaat en voor de Belgische minister welgekomen moment. Woensdagochtend wordt Didier Reynders als toekomstig Europees Commissaris voor Justitie op de rooster gelegd in het Europees Parlement. Daar zouden zeker vragen gerezen zijn over dit politiek gevoelige dossier met het oog op Reynders nieuwe functie.

Snelheid

De snelheid waarmee het Brusselse parket de beslissing nam, is opvallend. Amper twee weken geleden, luidde het nog dat het onderzoek liep en het nog enige tijd kon duren.

De Tijd kon het proces-verbaal inkijken dat de politie heeft opgesteld over het verhoor van de ex-agent van de Staatsveiligheid in april, waarmee het onderzoek werd geopend. Daarin verwijst de ex-geheim agent naar een reeks overheidsopdrachten en overheidsaankopen, zoals de bouw van de Belgische ambassade in Kinshasa, waar volgens hem smeergeld aan te pas kwam. Hij legde onder andere ook verklaringen af over omkoping door wapenhandelaars en een Congolese verkiezingskandidaat. Telkens gaf de ex-geheim agent ook namen van andere betrokken personen en bedrijven, en mensen die het gerecht informatie kunnen bezorgen.

De ex-agent van de Staatsveiligheid verwijst in zijn verhoor ook naar methodes die zouden zijn gebruikt door Reynders en zijn vertrouweling om geld te ontvangen en wit te wassen. Daarbij is onder andere sprake van goedkope kunst en antiek die duur worden verkocht. De ex-geheim agent beweert dat een betrokken antiquair daarover al bekentenissen deed bij hem. Andere methodes die de ex-geheim agent aanhaalt, zijn transacties met vastgoed en via schermvennootschappen in belastingparadijzen.

Alleen het gerecht kon uitmaken wat er aan was van de aantijgingen van de ex-agent, maar er is blijkbaar besloten om geen diepgravend onderzoek te voeren.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud