Parket start onderzoek naar Dries Van Langenhove

Dries Van Langenhove vindt dat zijn deelname aan een extreemrechtse betoging in Parijs een essentiële verplaatsing is. ©BELGA

Het parket onderzoekt of parlementslid Dries van Langenhove het verbod op niet-essentiële reizen heeft doorbroken door afgelopen weekend in Parijs deel te nemen aan een extreemrechtse betoging.

Het parket van Halle-Vilvoorde heeft een onderzoek ingesteld naar Kamerlid Dries Van Langenhove, verkozen op een lijst van het Vlaams Belang. Hij trok zaterdag naar Parijs om deel te nemen aan een betoging tegen de mogelijke ontbinding van de extreemrechtse beweging Génération Identitaire. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) had die reis eerder al niet-essentieel genoemd.

De reis zou tegen de coronamaatregelen zijn, aangezien niet-essentiële reizen nog steeds verboden zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Van Langenhove zelf noemde de reis wel essentieel, verwijzend naar zijn taken als volksvertegenwoordiger. Voorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken verdedigde zijn Kamerlid.

Het parket van Halle-Vilvoorde heeft laten weten dat het een onderzoek ingesteld heeft, aangezien Van Langenhove in dat gerechtelijk arrondissement woont. Het zal dan ook een proces-verbaal opstellen, vermeldde persmagistraat Carol Vercarre.

250 euro

Over de mogelijke straf kon ze niet communiceren: 'Daarvoor is het te vroeg', zegt Vercarre. Normaal gezien staat er op het overtreden van de maatregel voor niet-essentiële reizen een boete van 250 euro. 'Als ik een klacht indien wegens serieuze doodsbedreigingen of geweldpleging, dan worden die door het parket geseponeerd, maar als ik perfect volgens de regels naar Frankrijk ga om het recht op vrije meningsuiting te verdedigen, dan schiet het parket wel meteen in actie', reageerde Van Langenhove zondagavond op Twitter.

Het parket van Oost-Vlaanderen vroeg in januari nog de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Van Langenhove in het onderzoek naar het extreemrechtse Schild & Vrienden. Hij is in dat dossier in verdenking gesteld voor inbreuken op de racisme-, negationisme- en wapenwetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud