Advertentie

Parlement snoeit in loon Kamervoorzitter

Siegfried Bracke (N-VA). ©BELGA

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) mag nog slechts één symbolische euro meer verdienen dan de premier. Daarover is een consensus in de maak.

De parlementaire werkgroep Politieke Vernieuwing legt vandaag een eerste keer het loon van Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) onder de loep. De Kamervoorzitter verdient 305.652 euro bruto per jaar, incluis een onbelaste kostenvergoeding van 79.502 euro. Meerderheid en oppositie willen Brackes wedde terugbrengen tot het loon van premier Charles Michel (MR), die 290.000 euro bruto per jaar verdient.

Bracke was mee de oorzaak voor de oprichting van de werkgroep Politieke Vernieuwing, die de regels over transparantie, verloning en cumul van parlementsleden moet aanscherpen. De aanleiding was het Publifin-schandaal begin dit jaar met politici die bijverdienden in intercommunales. Bracke belandde in een storm, omdat hij naast zijn riante vergoeding als Kamervoorzitter nog had bijgeklust als adviseur bij Telenet.

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (m.) mag maar één euro meer verdienen dan premier Charles Michel (MR). ©BELGA

‘Iedereen is het eens dat het loon van de Kamervoorzitter aan vernieuwing toe is’, zegt Brecht Vermeulen (N-VA), de voorzitter van de werkgroep. ‘Daarbij denken we aan hetzelfde loon als de premier, plus 1 symbolische euro omdat de Kamervoorzitter de eerste burger van het land is.’

De werkgroep moet ook beslissen in hoeverre de Kamervoorzitter er nog een andere job mag bijnemen. CD&V wil dat hij evenveel verdient als de premier, maar dat er ook beperkingen komen op zijn bijverdiensten. ‘We pleiten ervoor dat de Kamervoorzitter zich aan dezelfde voorwaarden moet houden als een minister’, zegt CD&V-Kamerlid Franky Demon. ‘Hij zou dan geen uitvoerend lokaal mandaat, zoals schepen of burgemeester, mogen opnemen. Ook functies in intercommunales of overheidsbedrijven worden uitgesloten.’

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (m.) mag maar één euro meer verdienen dan premier Charles Michel (MR). ©BELGA

Groen wil nog verder gaan. Naast een lager loon is de oppositiepartij voorstander om de Kamervoorzitter een totaal cumulverbod op te leggen. ‘Voor ons kan het niet dat de Kamervoorzitter nog mag bijverdienen in andere functies’, zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo. ‘Net als de premier moet de Kamervoorzitter boven het gewoel staan. Dat vereist dat hij geen andere functies uitoefent.’ Daarnaast wil Groen dat de Kamervoorzitter niet meer bij gewone, maar bij een tweederdemeerderheid verkozen wordt, zodat hij een breed draagvlak heeft over de grenzen van meerderheid en oppositie heen.

Naast de verloning van Bracke buigt de werkgroep Politieke Vernieuwing zich vandaag ook over aanpassingen aan de kieswet en over de burgerparticipatie. Vermeulen verwacht dat het daar veel moeilijker wordt een consensus te vinden. ‘Iedereen heeft zijn standpunten uit het verleden nog eens bovengehaald. Dat is geen goede manier om eensgezindheid te vinden’, zegt de werkgroepvoorzitter.

De N-VA pleit ervoor het aantal (150) Kamerleden te reduceren. CD&V wil dat burgers die voldoende handtekeningen verzamelen hun standpunt mogen komen verdedigen in het parlement. En Open VLD wil de lijststem afschaffen.

Nagenoeg alle Vlaamse partijen willen het stemrecht verlagen van 18 naar 16 jaar, maar de N-VA ligt nog dwars. In de meerderheidspartijen valt te horen dat het niet de bedoeling is standpunten via wisselmeerderheden met de oppositie door te duwen. De kans lijkt dan ook klein dat er nog grote aanpassingen aan het kiessysteem komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud