Advertentie
Advertentie

Parlement wil concessie Grote Moskee stopzetten

©BELGA

De onderzoekscommissie in de Kamer naar de aanslagen van 22 maart beveelt aan om de concessie van de Grote Moskee in Brussel stop te zetten. De salafo-wahabitische stroming die in de moskee wordt beleden, bevat kiemen die een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van gewelddadig radicalisme, stellen de parlementsleden vast.

In 1969 kreeg het Islamitisch en Cultureel Centrum van België de grond voor 99 jaar in bruikleen van wijlen koning Boudewijn. De Grote Moskee in Brussel wordt nu gefinancierd vanuit Saoedi-Arabië, waardoor de Belgische autoriteiten er weinig vat op hebben. De bestuurders van de moskee bleken ook allesbehalve meegaand in de werkzaamheden van de onderzoekscommissie.

De islamstroming die er wordt beleden, vormt een draagvlak voor het zich terugplooien op de eigen gemeenschap en voor polarisering, stellen de Kamerleden in een verklaring. Er worden ook opvattingen verspreid die haaks kunnen staan op de waarden van de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. 'De hoorzittingen hebben duidelijk aangetoond dat er financiële banden zijn met de Islamitische Wereldliga, een organisatie die ijvert voor de islamisering van de wereld en banden heeft met Saoedi-Arabië.'

De commissie beveelt daarom aan 'om redenen van openbaar nut' een einde te maken aan de overeenkomst. Een nieuwe entiteit, die de verschillende stromingen vertegenwoordigt, zou dan de opdracht krijgen de Grote Moskee voortaan te beheren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud