Partijen akkoord te onderhandelen

Johan Vande Lanotte

De zeven partijen die onderhandelen over een staatshervorming zijn akkoord om het compromisvoorstel van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (sp.a) als basis te nemen voor nieuwe gesprekken. Dat werd bevestigd aan De Tijd.

Woensdagmorgen riep Vande Lanotte de hoofdrolspelers - De Wever en Di Rupo - nog eens bij zich. Die kregen het definitieve compromisvoorstel voorgeschoteld. Het voorstel behelst de financieringswet, de overdracht van bevoegdheden en de herfinanciering van Brussel - alles wat te maken heeft met centen, dus.

De vraag was of alle zeven partijen de tekst een goede basis vonden voor onderhandelingen. Dat blijkt het geval te zijn. In een mededeling liet Vande Lanotte intussen weten dat vanaf morgen onderhandelingen worden opgestart per taalgroep.

Intussen lekte een en ander al uit over de inhoud van het voorstel. Vande Lanotte zou voorstellen 14 miljard euro personenbelasting over te hevelen naar de deelstaten. Ook zou er sprake zijn van een gesplitst tarief (een tarief voor de gewesten en een federaal tarief).

Opmerkelijk is dat koninklijk bemiddelaar Vande Lanotte zijn compromisvoorstel niet eerst aan de koning heeft bezorgd.

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud