Magnette zonder doorbraak naar de koning

©Photo News

Informateur Paul Magnette brengt deze namiddag verslag uit aan de koning, aan wie hij na een maand werken geen doorbraak voor een coalitie kan voorleggen.

Iets meer dan een maand nadat hij werd aangesteld als informateur, brengt PS-voorzitter Paul Magnette maandagmiddag om half vier opnieuw verslag uit aan koning Filip. Daarbij kan hij nog geen doorbraak in de formatie voorleggen.

Magnette werkte de voorbije weken aan een paarsgroene coalitie, maar die loopt op dit moment dood op de onwil van de liberale partijen zelf. 

Liberalen

Bij de MR sloot de nieuwe voorzitter George-Louis Bouchez afgelopen weekend de deur. 'Met alleen de zes paars-groene partijen gaan we het de komende vijf jaar niet redden, want er is geen stabiele meerderheid. Paars-groen beschikt over slechts 76 van de 150 Kamerzetels. Dat is niet genoeg', zei hij. Sophie Wilmès, premier in lopende zaken, bevestigde dat standpunt maandagochtend op RTL en LN24. Ze noemde de nota's van Magnette bovendien nog te links.

Bij Open VLD is een deel van de partijtop voor paarsgroen, maar is er grote weerstand bij de basis, de burgemeesters en de federale parlementsleden. De partij houdt maandagvoormiddag een uitgebreid partijbureau waarop ook de parlementsleden aanwezig zijn. Verwacht wordt dat na de spanningen in de partij van de voorbije weken, waarbij een meerderheid van de liberale burgemeesters zich uitspraken tegen de strategie van de partijtop, de partij de rust opzoekt door een beslissing over een coalitie uit te stellen. 'Een oplossing moet werkaar en stabiel zijn', zei federaal vice-premier Alexander De Croo, 'en daar is nog werk aan.'

CD&V

Omdat een paarsgroene meerderheid maar één zetel op overschot heeft, wordt gekeken naar CD&V. Maar daar is de officiële partijlijn nog altijd dat eerst een regering met de N-VA moet worden getest. Die strategische keuze is doorgesproken tussen federaal onderhandelaar Koen Geens en de nieuwe voorzitter, Joachim Coens. Die laatste herhaalde maandochtend op Radio 1 dat het logisch zou zijn dat nu de N-VA aan zet komt en dat CD&V nu niet paarsgroen zal depanneren.

Het cdH wil eventueel wel paarsgroen steunen, waarbij het een optie is dat vanuit de oppositie te doen. Maar de vijf parlementsleden van het cdH zijn mogelijks niet genoeg om de dissidentie bij de Open VLD-Kamerleden te compenseren. Bovendien verandert steun van het cdH niets aan het probleem dat paarsgroen geen meerderheid heeft in Vlaanderen, wat politiek zeer lastig is.

N-VA

Het roept de vraag op wat Paul Magnette na een maand eigenlijk op tafel kan leggen. Tegen die achtergrond is het opmerkelijk dat Magnette in Antwerpen afgelopen weekend anderhalf uur praatte met N-VA-voorzitter Bart De Wever, ondervoorzitter Lorin Parys en Kamerlid Theo Francken. 

Nadien relativeerde de N-VA het belang van die ontmoeting. 'Mijn indruk is dat Paul Magnette (PS) nog iets af te vinken had op zijn to-dolijstje', zei N-VA-kamerfractieleider Peter De Roover zondag in De Zevende Dag. Volgens De Roover zou het voor Magnette moeilijk zijn een informatieronde af te werken zonder duidelijk te maken dat hij ook met de N-VA heeft gepraat.

Koning

De vraag voor koning Filip wordt daarom of hij de opdracht van Paul Magnette nog eens met verlengt, en zo ja met welk doel. En zo niet, wie het dan overneemt.

Een van de namen die de ronde doet, is die van Koen Geens. Maar CD&V-voorzitter Joachim Coens zei maandagochtend dat het volgens hem nu niet aan de orde is een CD&V'er uit te sturen. Een andere optie is een liberaal met goede contacten aan de overkant van de taalgrens, zoals Kamer-voorzitter Patrick Dewael of iemand van de MR. N-VA-voorzitter Bart De Wever kan evenmin worden uitgesloten, aangezien hij vorige week publiekelijk het initiatief claimde. 

Te vroeg

Volgens premier Sophie Wilmès is het sowieso nog te vroeg om een formateur het veld in te sturen. Ze zei dat maandagochtend op LN24. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud