Paul Magnette zet deur op een kier voor N-VA

PS-voorzitter Paul Magnette ©Photo News

PS-voorzitter Paul Magnette heeft in zijn nieuwjaarsspeech een opening gelaten om het gesprek met N-VA aan te gaan.

De nieuwjaarsspeech van Magnette voor de PS-achterban is door de hele Wetstraat met argusogen gevolgd. Dat kwam omdat N-VA-voorzitter Bart De Wever in zijn eigen nieuwjaarsspeech afgelopen weekend liet verstaan dat het optrekken van de laagste pensioenen een prioriteit is. Dat werd gezien als een opening. De vraag was of Magnette de handschoen zou oppakken of die genadeloos in het gezicht van De Wever zou slaan.

Magnette slaat de deur nu niet op de neus van N-VA. Maar hij houdt weliswaar een serieuze slag om de arm.  'Ik hoor sommigen zeggen dat ze openingen maken', aldus Magnette in zijn nieuwjaarsspeech. 'Maar toon dat dan. De PS staat klaar sinds het begin.'

'Iedereen kent onze posities. Een minimumpensioen van 1.500 euro. Een herfinanciering van de gezondheidszorg. Massieve investeringen in de NMBS.' Magnette pleitte voor hogere minimumlonen en hogere uitkeringen. Hij verduidelijkte achteraf aan de VRT dat het voorstel van De Wever bij lange na niet genoeg is.

Acte de presence Rousseau

Een opvallende acte de presence was er trouwens voor sp.a-voorzitter Conner Rousseau. Hij mocht na Magnette een korte speech houden voor de PS-militanten. Daarbij werden de familiebanden tussen PS en sp.a dik in de verf gezet. Eerder dook Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten ook al bij de nieuwjaarsspeech van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Met ook daar de boodschap dat de liberale familie betere vrienden zijn dan ooit.

Magnette zei na zijn speech geen veto's te stellen. Hij stelde geen exclusieven tegen de N-VA.

Voor de PS-militanten kwam er geen virulente anti-N-VA speech van Magnette. Conner Rousseau had de voorbije dagen laten verstaan dat er met de N-VA gesproken moet worden. Rousseau hield wel de boot af voor een rol om de PS en de N-VA dichterbij te brengen.

Magnette zei na zijn speech geen veto's te stellen. Hij stelde geen exclusieven tegen de N-VA. Wel liet hij verstaan dat er tijdens het tiental gesprekken tot nu toe geen enkele gemeenschappelijke grond is gevonden tussen beide partijen om samen te werken.

Politieke spelletjes

Hij riep vooral op de politieke spelletjes te stoppen. 'We weten dat sommigen alles zouden doen om de regeringsvorming te verhinderen. Hun enige doel is aan te tonen dat België niet werkt. Die houding is schandalig. Zien ze niet dat de wereld in brand staat?'

Hij herhaalde ook nog eens in geen geval de Zweedse coalitie te willen depanneren. 'De rechtse regering heeft een dramatisch inefficiënt beleid gevoerd en ons een tekort van 11 miljard nagelaten. De partijen van die coalitie hebben op 26 mei 700.000 stemmen verloren. Het is duidelijk dat er iets anders moet komen.

Sinds maandag onderzoeken de informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) of de ‘uitgestoken hand’ van N-VA richting PS echt gemeend is en toch tot een paars-gele regering zou kunnen leiden.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud